Пт, 2024-04-26, 01:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:02
Владна команда Януковича розбігається: масові звільнення
Інші останні Новини України
Президент Віктор Янукович відправив у відставку голову Адміністрації президента Сергія Льовочкіна, пише "КоммерсантЪ-Украина"

Разом з ним свої пости, ймовірно, залишать прес-секретар глави держави Дарка Чепак, директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв, радник президента Марина Ставнійчук і ряд інших чиновників.

Їхній відхід пов'язаний з рішенням президента підписати скандальний закон №3879, який викликав протести опозиції і громадськості. Втім, це не означає, що Сергій Льовочкін йде з команди Віктора Януковича - джерела запевняють, що він "не з'явиться на Майдані".

Увечері 17 січня на сайті президента був опублікований указ про відставку Сергія Льовочкіна. Одночасно повідомлялося про підписання главою держави закону №3879 "Про внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальні закони щодо додаткових заходів по захисту безпеки громадян".

Цей документ, прийнятий парламентом 16 січня, призвів до загострення політичної кризи і радикалізації протесту; опозиція звинуватила владу в спробі встановити диктатуру.

В указі не уточнюється причина відставки Сергія Льовочкіна. Отримати коментар голови Адміністрації президента (АП) або прес-служби Віктора Януковича не вдалося.

Тим часом джерела стверджують, що підписання указу і закону №3879 тісно пов'язані.

"Сергій Льовочкін відстоював іншу концепцію - влада повинна була дочекатися загасання Майдану і його переходу в уповільнений протест.

Це знизило б рейтинг опозиції, водночас мобілізувало б прихильників Віктора Януковича, підвищуючи його рейтинг. Ухвалювати такий закон було неприпустимо. Але перемогло інше "крило ", що виступає за жорсткий сценарій.

Який сенс залишатися головою адміністрації, якщо генеральна лінія, яку ти просував, перекреслена? Звичайно, він пішов у відставку", - пояснило джерело, поінформоване про причини відходу глави АП.

Як відомо, 30 листопада, після розгону мирної акції протесту, Сергій Льовочкін вже подавав у відставку, але тоді президент переконав його залишитися на посаді.

Тоді пан Льовочкін пояснив, що залишається на посаді тимчасово: "Сьогодні моє основне завдання - працювати над врегулюванням ситуації мирним шляхом і подоланням кризи.

А питання відставки, ймовірно, буде розглядатися президентом після нормалізації ситуації". "Всі розуміли, що до кінця січня його відхід неминучий, тож п'ятничне рішення нікого не здивувало", - додав співрозмовник в АП.

Звільнення Сергія Льовочкіна з посади голови АП не означає, що він йде в опозицію до президента, підкреслюють співрозмовники.

У п'ятницю глава держави підписав указ, яким призначив пана Льовочкіна своїм позаштатним радником. Ця посада не дає важелів впливу на ситуацію і є символічною.

"Мета цього указу - показати, що Льовочкін залишається в команді. У п'ятницю ввечері він чітко сказав про це у своєму близькому колі. Так що ні на Майдані, ні в опозиції ви його не побачите", - розповів один зі співрозмовників.

"Він не хоче йти на конфлікт і ставати ворогом всієї системи. Повторювати долю Валерія Хорошковського Льовочкіну нецікаво. Тим більше, що у нього залишилися бізнес-інтереси в Україні", - припустив інший співрозмовник. Як відомо, колишньому главі АП належить 20% акцій групи "Інтер".

Відставкою глави адміністрації президента перестановки у владі не обмежаться. Сьогодні Віктор Янукович зустрінеться зі своїм прес-секретарем Даркою Чепак і диоекором Національного інституту стратегічних досліджень Андрієм Єрмолаєвим, які вважаються членами команди Сергія Льовочкіна. Обидва вони вже подали заяви про звільнення.

І хоча теоретично президент може відмовитися прийняти їхню відставку, джерела вкрай скептично оцінюють таку ймовірність. "І Чепак, і Єрмолаєв підуть, тут немає жодних сумнівів", - пояснив один зі співрозмовників.

Радник президента і керівник управління АП з питань конституційно-правової модернізації Марина Ставнійчук також планує подати заяву про відставку, стверджують джерела.

"Причина не в тільки в тому, що вона працювала через Сергія Льовочкіна. Після загострення кризи Марина Ставнійчук залишилася без бази для роботи. Всі представники громадськості, з якими вона працювала, вийшли з Конституційної асамблеї та інших дорадчих органів при президентові, оголосивши, що не вважають за можливе співпрацювати з владою в нових умовах", - розповів один зі співрозмовників. Отримати коментар пані Ставнійчук не вдалося.

Окрім цього, в четвер був підписаний наказ про відставку голови управління з доступу до публічної інформації Дениса Іванеска. Свої кабінети в АП звільнили американські технологи з команди Пола Манафорта, хоча неясно, чи означає це повну відмову Віктора Януковича від співпраці з політичними консультантами зі США.

Поки що невідомо, хто займе вакантне місце голови адміністрації - президент ще не оголосив рішення з цього питання.

Найбільш вірогідними кандидатами на цю посаду називають радника президента Андрія Портнова, секретаря Ради нацбезпеки і оборони Андрія Клюєва, міністра юстиції Олену Лукаш .

До "другого ешелону " можливих кандидатур експерти відносять нинішнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, заступника глави АП Сергія Ларіна і віце-прем'єра Олександра Вілкула. Але президент може знайти кандидата і не з цього списку, підкреслюють представники АП.

Ротації в адміністрації посилюють позиції в орбіті глави держави народного депутата, позаштатного радника президента Ганни Герман, яка вже працювала в АП з 2010 по 2013 рік.

Швидше за все, саме їй доручать обрати нового прес-секретаря Віктора Януковича. "Ганна Герман, по суті, вже повернулася до адміністрації, там у неї є свій кабінет і приймальня на другому поверсі. Але її апаратна вага сьогодні набагато нижча, ніж була до її обрання в парламент", - запевняють в АП.

Нагадаємо, 17 січня 2014 року президент України Віктор Янукович підписав низку законів, прийнятих більшістю у Верховній Раді України в складі ПР, КПУ і частини позафракційних депутатів 16 січня.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 1226 | Додав: adminA | Теги: масові звільнення, команда Януковича | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]