Вт, 2024-03-19, 04:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:41
Власне ядерне паливо вироблятимуть в Україні
Інші останні Економічні новини

Уряд ухвалив рішення про виробництво ядерного палива та окремих його компонентів на території України.

Проект відповідної постанови на засіданні Кабміну представив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик, повідомляє "Укрінформ".

"Постанова передбачає схвалення розпорядження про затвердження Державної цільової програми розвитку атомно-промислового комплексу України на період до 2020 року, дозвіл на виробництво в Україні ядерного палива та його компонентів з метою забезпечення диверсифікації постачання, імпортозаміщення та задоволення атомних електростанцій України ядерним паливом власного виробництва у повному обсязі", - зазначив Насалик.

Раніше в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості повідомляли, що Україна проводить переговори з потенційними інвесторами для можливого фінансового забезпечення проекту з виробництва на території нашої держави ядерного палива. Водночас компанія Westinghouse, яка називалася як можливий інвестор з будівництва такого заводу, цю інформацію не підтверджувала.

Міненерговугілля України вже розробило проект концепції Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу України на 2016-2020 роки, що позиціонується як один з елементів зниження залежності від Росії у цьому сегменті енергетики.

Нагадаємо, у серпні Насалик повідомив, що Україна в рамках відходу від залежності від Росії в питаннях забезпечення ядерним паливом домовилася з Westinghouse про збільшення поставок та будівництво в майбутньому на території країни заводу з виробництва ядерного палива.

Як повідомлялося, з метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для українських АЕС "Енергоатом" спільно Westinghouse в 2000 році розпочав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми.

У березні 2008 року "Енергоатом" уклав з Westinghouse Electric Sweden (Швеція) комерційний контракт на забезпечення в 2011-2015 рр. свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000. У 2014 році сторони домовилися розширити і продовжити його до 2020 року.

Наразі ядерне паливо Westinghouse експлуатується на блоці №3 Південноукраїнської АЕС і блоці №5 Запорізької АЕС. На грудень 2016 року заплановано завантаження ТВЗ-WR у блок №2 Південноукраїнської АЕС.

Westinghouse наприкінці квітня 2016 року оголосила про розширення свого підприємства з випуску ядерного палива у Вестеросі (Швеція) для забезпечення все більших поставок для реакторів російського дизайну ВВЕР-1000 в Україну та інші країни Східної Європи.

Віце-президент та виконавчий директор Westinghouse Азіз Даг в інтерв'ю повідомив, що, згідно з контрактом, заплановано поставити ТВЗ-WR на два з трьох блоків на Південноукраїнській АЕС (№2 і №3) і на чотири з шести блоків на Запорізькій АЕС (№1 і №3-5). За його словами, "Енергоатом" також має опцію з розширення постачань, окрім зазначених станцій, на Хмельницьку та Рівненську АЕС, кожна з яких має по два блоки ВВЕР-1000.

"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених воднево-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 883 | Додав: adminA | Теги: україна, ядерне паливо | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]