Чт, 2024-03-28, 11:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:06
Вперше в Україні медики прооперували хвору на сколіоз дитину
Інші останні Медичні новини
Ігор Курилець, завідувач міжнародного нейрохірургічного центру в Києві та філії в місті Стрию, що на Львівщині, разом з польським колегою завідувачем ортопедичного відділення Вроцлавської лікарні Кшиштофом Колтовским зробили операцію 11-літній дівчинці з Києва, яка мала сколіоз, пише "Gazeta.uа".

Саме завдяки Колтовскому 15 років тому в Україні почали робити операції підліткам з діагнозом сколіоз. Віднині українські нейрохірурги рятуватимуть і маленьких дітей, які ще ростуть, але вже мають викривлений хребет у Стрийській районній лікарні (місто Стрий, Львівщина).

"Йде мова про малих дітей, які ще ростуть, – пояснює Ігор Курилець. – Їм не можна робити операцію з вирівнювання хребта – це безрезультатно, подальший ріст хребта знову призведе до його викривлення. А сьогодні вперше в Україні було імплантовано ростучу систему – це металеві гвинти та стержні, на яких дитина буде вже рости рівно, а система буде розтягуватись".

Такі операції винайдено нещодавно. Раніше лікарі працювали за стандартною практикою лікували такі захворювання за напрацьованою схемою – чекали, доки дитині виповниться 14 років, а там – що буде, невідомо.

"Максимум, що робили, то застосовували корсет і чекали до досягнення дитиною 14-літнього віку, – ділиться досвідом український нейрохірург. – Але річ у тім, що викривлення хребта, яке прогресує, в 14-літньому віці часто стає неоперабельним. Тоді вже нічого не можна вдіяти. 50% хворих дітей, які доживають до 14 років, не потребують вже операції – вони залишаються інвалідами назавжди".

Ігор Курилець сьогодні запросив на операцію як асистента свого польського учителя, який колись навчив його оперувати стандартні сколіози. Втім, пан Ігор впевнений, надалі українські нейрохірурги робитимуть такі операції без допомоги колег із сусідньої Польщі.

"Я думаю, що ці операції незабаром ми будемо виконувати самостійно, – каже Курілець. - Для цього наші польські колеги оснастили нас всім необхідним. А якщо вони будуть до нас приїжджати, ми будемо мріяти про наступні кроки. Тому що навіть ці операції не вирішують інші важкі проблеми з викривленнями хребта. Наприклад, наступним нашим кроком будуть операції при нервово-паралітичних сколіозах, які також досі не виконувались в нашій країні".

"Пан Курилець зробив велику справу, збудувавши в Україні такий центр. – зазначає Кшиштоф Колтовский. - У нього обладнання і техніка, як у Західній Європі. Місяць тому в мене були гості із Санкт-Петербурга і Мурманська, щоб навчитись тієї техніки. Ми також навчили колег із Чехії і Словаччини. У Польщі є три центри, що роблять такі операції для малих дітей. Така справа започаткована в США доктором Маккарті, який був ініціатором цієї методики. Такі операції проводять в США, Англії, Польщі, Чехії, Словаччині, тепер і в Україні."

Коштуватиме операція на сколіоз в Україні близько 10 тисяч американських доларів.

"Нещодавно оперували дитину в Берліні в клініці "Шаріте", – зазначає Курилець. - То вона обійшлася в 65 тисяч євро. В Іспанії - 35 тисяч за 1 операцію. Я думаю, якщо ми не будемо виходити за поріг 10 тисяч доларів за операцію в Україні, то це буде істотна перевага для наших пацієнтів".

Раніше повідомлялося, що українські лікарі вперше у світі виконали унікальну операцію тримісячному немовляті з рідкісною вродженою вадою серця і гігантською пухлиною печінки.

А у березні 2010 року фахівці Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова АМН України на чолі з першим заступником міністра охорони здоров'я, професором, доктором медичних наук Василем Лазоришинцем уперше в Україні провели унікальну операцію на серці дитини, якій заздалегідь було трансплантовано нирку від матері.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Медичні новини | Переглядів: 1223 | Додав: adminA | Теги: Україні, сколіоз дитину, медики | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]