Чт, 2024-04-25, 00:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:44
ВР не парафує Угоди про асоціацію без положення про європерспективу
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що відсутність положення про європейську перспективу України в Угоді про асоціацію з Євросоюзом може поставити під загрозу парафування цього документа.

Коментуючи побоювання українських депутатів з приводу ратифікації Угоди про асоціацію у Верховній Раді у разі незакріплення перспективи членства, високопоставлене джерело в МЗС України зазначило, що стурбованість українських парламентарів з цього приводу є цілком зрозумілою, передає "Інтерфакс-Україна".

"Прагнення стати членом ЄС є нашим стратегічним вибором. Ця мета є стрижнем усієї стратегії національного розвитку протягом останніх 15 років, незважаючи на те, хто очолював нашу державу або її уряд", - сказав співрозмовник.

За словами дипломата, цю ж мету зафіксовано в законі про засади внутрішньої і зовнішньої політики Україні, стратегії інтеграції України в ЄС та інших нормативних документах.

"Ці прагнення підтримує українське суспільство і конституційна більшість Верховної Ради. Так що для нас необхідність відображення в Угоді європейської перспективи не є якимось капризом, а прямою вимогою законодавця перед переговорною командою", - зазначив він. У зв'язку з цим, за його словами, Київ і наполягає на закріпленні європейської перспективи в Угоді про асоціацію.

"Якщо положення про європейську перспективу для України через україноскептицизм окремих європейських політиків не знайде свого гідного місця в тексті Угоди, це не відповідатиме очікуванням українського суспільства, яке дало президенту й уряду мандат на переговори з ЄС. Така ситуація може поставити під загрозу і парафування угоди в грудні цього року", - сказав представник МЗС.

У зв'язку з цим, за його словами, Київ і закликає партнерів ЄС надати реальну підтримку європейським прагненням України.

Раніше народний депутат Леонід Кожара (Партія регіонів) заявив, що відсутність в Угоді з ЄС про асоціацію згадування європейської перспективи України може негативно вплинути на співвідношення політичних сил у Верховній Раді в ході ратифікації цього документа.

Зазначимо, що прем'єр Микола Азаров під час зустрічі у вівторок із головою Національної Ради Австрії Барбарою Праммер заявив, що Україна не прагне негайно долучатися до Євросоюзу, однак при укладенні Угоди про асоціацію наполягатиме на внесенні до неї пункту про перспективи свого членства в ЄС.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1187 | Додав: nowyny | Теги: ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]