Пт, 2024-03-29, 13:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:28
ВР "рекомендує" ЦВК призначити перевибори у 5 проблемних округах
Інші останні Політичні новини
Верховна Рада України схвалила постанову, якою пропонується рекомендувати Центральній виборчій комісії призначити повторні вибори в 5 одномандатних округах - №94, 132, 194, 197, 223. Про це повідомив Інтерфакс-Україна.

За рішення про призначення перевиборів проголосували 268 народних депутатів з 349 народних депутатів.

Згідно постанові, ЦВК повинна визначити об'єм витрат на проведення повторних виборів. Кабінету міністрів парламент рекомендує прийняти заходи по фінансуванню повторних виборів.

Вибори народних депутатів пройшли в Україні 28 жовтня. Вибори пройшли по змішаній системі: 225 народних депутатів обирали за партійними списками, ще 225 – по мажоритарних округах. В даний час в ЦВК в електронному вигляді поступили 99,95% протоколів за партійними списками і 99,62% - по одномандатних округах.

Член ЦВК: рішення про повторні вибори може прийняти лише Верховна Рада

Тільки Верховна Рада України в ситуації, що створилася, може ухвалювати рішення, необхідні для призначення повторних виборів в окремих округах, де Центральна виборча комісія визнала неможливим встановити результати виборів. Про це повідомив член ЦВК Михайло Охендовський, передає Інтерфакс-Україна.

"Комісія своїм рішенням визнала два факти: перше – неможливість достовірно встановити підсумки голосування і результати виборів народних депутатів України в окремих одномандатних округах – і друге – необхідність проведення повторних виборів у них. Призначити такі вибори своїм рішенням, а також і встановити дату їхнього проведення на підставі закону, що діє, ЦВК не може. Саме тому комісія звернулася до Верховної Раде України. Тільки парламент у ситуації, що склалася, може ухвалити рішення, необхідні для призначення виборів", - заявив Охендовський.

"В ідеальній ситуації це повинно бути рішення про внесення змін до закону про вибори. Крім того, витрати на проведення повторних виборів мають бути передбачені в Державному бюджеті України. У цій частині відповідні рішення мають бути ухвалені як Верховною Радою, так і Кабінетом міністрів України. Переконаний, що, прийнявши ухвалу про необхідність призначення повторних виборів в окремих округах, ЦВК вжила вичерпних заходів, спрямованих на врегулювання ситуації, що склалася там. Але призначити і провести повторні вибори, не порушивши закону і Конституції, без подальших рішень парламенту і уряду комісія не зможе", - додав він.

Відповідаючи на питання, чи торкається рішення ЦВК щодо неможливості встановлення результатів виборів у 5 округах лише мажоритарної частини або також і партійної, Охендовський заявив: "Рішення Центральної виборчої комісії стосується лише підсумків голосування і результатів виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах номер 94, 132, 194, 197 та 223".

"Сьогодні немає ніяких підстав говорити про те, що комісія ставить під сумнів підсумки голосування в загальнодержавному виборчому окрузі в межах цих округів. Як немає підстав говорити і тому, що подібні рішення можуть бути ухвалені відносно якихось інших одномандатних округів", - підкреслив представник ЦВК.

Він також підтвердив, що на сайті ЦВК з'являться дані 100% обробок протоколів в електронному вигляді.

"Безумовно. Але ці дані формує не ЦВК. Вони вводяться на рівні окружних комісій їхніми операторами і системними адміністраторами. Кожна окружна комісія зобов'язана ввести в систему "Вибори" електронні повідомлення про результати підрахунку голосів на кожній виборчій ділянці відповідного округу. На сайті комісії ці дані з'являються в режимі онлайн", - розповів Охендовський.

На питання про порядок і терміни оскарження рішень ЦВК стосовно результатів виборів, він зазначив, що "відповідно до Кодексу адміністративного судочинства рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії, що стосуються встановлення нею результатів виборів, зокрема – і народних депутатів України, оскаржуються до Вищого адміністративного суду в п'ятиденний термін".

Як раніше повідомлялося, спікер Володимир Литвин заявив, що ЦВК не мала права ухвалювати постанову про неможливість встановити достовірні результати виборів у низці округів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1033 | Додав: adminA | Теги: 5 проблемних округах, перевибори, ВР, ЦВК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]