Чт, 2024-03-28, 23:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:36
ВР схвалить запровадження індемнітету, що скасовує депутатську і суддівську недоторканність, - Яценюк очікує
Інші останні Політичні новини

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк упевнений, що парламент підтримає введення інституту індемнітету, який дасть змогу зняти недоторканність із депутатів і суддів.

"Окреме питання - це недоторканність, і парламент вже направив до Конституційного Суду відповідний акт. І ми очікуємо, що парламент 300 голосами введе новий інститут індемнітету, скасувавши недоторканність членів парламенту і судової гілки влади", - заявив Яценюк на першому засіданні Конституційної комісії в понеділок, 6 квітня, у Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

Індемнітет передбачає невідповідальність за висловлювання та інші дії під час здійснення депутатського, суддівського або іншого мандата, коли висловлювання має публічний характер, а також за зміст внесених законопроектів, поправок, запитів, а також результатів голосування. Індемнітет є інститутом забезпечення принципу свободи слова, зокрема свободи дебатів і голосування, і зазвичай не поширюється на випадки публічних образ та наклепів.

Як повідомлялося раніше, міністр юстиції України Павло Петренко сподівається, що у квітні Конституційний суд надасть висновок щодо законопроекту, яким передбачені зміни до Конституції України про скасування депутатської та обмеження суддівської недоторканності. Він нагадав, що зазначений законопроект був направлений до КС для розгляду як невідкладний.

2 квітня на засіданні Конституційного Суду з розгляду подання парламенту щодо конституційності законопроекту про скасування депутатської та обмеження суддівської недоторканності було оголошено позиції різних органів влади.

Нагадаємо, зміни до Конституції, відповідно до статті 155 Основного Закону, мають бути попередньо схвалені "більшістю від конституційного складу Верховної Ради України" (не менш як 226 народних депутатів). Відповідно до цієї статті, проект змін до Конституції вважається прийнятим, якщо на наступній черговій сесії (наступна чергова сесія парламенту має відбутися у вересні 2015 року) за нього проголосують не менш як дві третини від конституційного складу Верховної Ради (не менш як 300 народних депутатів).

Як повідомлялося, 16 січня у Верховній Раді було зареєстровано президентський законопроект про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів та суддів (№1776).

Законопроектом передбачається вилучити з Конституції частини 1 і 3 статті 80. Йдеться про положення, яким визначено, що народним депутатам гарантується депутатська недоторканність, а також положення, згідно з яким народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Також пропонуються зміни до частини 3 статті 126, згідно з якими суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий і до нього не може бути застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання при вчиненні або безпосередньо після вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров`я особи.

У нинішній редакції статті йдеться про те, що суддя не може бути без згоди Верховної Ради затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом.

Стаття 129 після частини 1 доповнюється новою частиною, згідно з якою притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах. Судді не можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності за діяння, вчинені у зв'язку зі здійсненням правосуддя, крім випадків ухвалення свідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення.

Закон, в разі ухвалення, має набрати чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім пункту 2 розділу І закону, де йдеться про зміни до ст.126 Конституції.

Пункт 2 розділу І закону набиратиме чинності з дня, наступного за днем опублікування закону, у разі, якщо на день, що передує дню опублікування, Вища рада юстиції є повноважною.

У разі, якщо на день, що передує дню опублікування закону, Вища рада юстиції не є повноважною, пункт 2 розділу І закону набирає чинності через 10 днів з дня формування повноважного складу Вищої ради юстиції.

5 лютого Верховна Рада підтримала постанову про направлення до Конституційного суду України законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України і суддів) (№1776).

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 861 | Додав: adminA | Теги: Яценюк, індемнітету, ВР, скасовує депутатську і суддівську н | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]