Пт, 2024-03-29, 17:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:19
Все швидше йде під воду Венеція
Інші останні Новини світу

Як показали останні вимірювання, зроблені за допомогою супутника, Венеція знову йде під воду, нахилилася на схід, причому середня швидкість занурення становить до 4 мм на рік - це істотно більше, ніж вважалося раніше, повідомляє OpenSpace з посиланням на Discovery News.

До теперішнього моменту спостереження із супутника не виявляли крену, а попередні дослідження дозволяли сподіватися, що осідання ґрунту стабілізувалося і гідротехнічні споруди надійно захищають місто від затоплення. Однак тепер фахівці з Океанографічного інституту Скріппса Університету Каліфорнії виявили, що це не так.

У разі двоміліметрового середньорічного осідання ґрунту і такого ж темпу зростання рівня Адріатичного моря у Венеціанській лагуні сумарна швидкість занурення міста під воду сягає 4 мм на рік. Зрештою до 2032 року Венеція може опуститися ще на 80 мм.

Ці висновки підтверджує звіт Американського геофізичного союзу, опублікований 28 березня в журналі Geochemistry, Geophysics, Geosystems.

Океанографічний інститут Скріппса проводив дослідження спільно з Університетом Маямі та італійською компанією Tele-Rilevamento Europa, що спеціалізується в галузі моніторингу деформацій земної кори.

З використанням GPS та супутникового радара проводилися вимірювання зміщення Венеції та Венеціанської лагуни протягом десяти років - з 2000-го по 2010 роки. Результати досліджень показали, що 117 венеціанських островів йшли під воду зі швидкістю від 2-3 мм на півночі до 3-4 мм на півдні міста.

Про те, що Венеція тоне, відомо вже дуже давно. Хоча точні вимірювання почали проводитися лише з 1872 року, аналіз робіт великого венеціанського пейзажиста Каналетто, на яких видно темні сліди, залишені повенями на стінах будівель, дозволив дослідникам визначити, що від 1727 року місто занурилося в лагуну на 60 см.

У XX столітті Венеція занурювалася з середньою швидкістю до 5 мм на рік, в цілому опустившись на 23 см, з яких 12 см становило просідання ґрунту, а ще 11 см додалося за рахунок підняття рівня моря.

В наші дні частота повеней зросла, і чотири-п'ять разів на рік жителі більшої частини міста змушені ходити по дерев'яних настилах.

Тим не менш, італійські науковці вважають, що 20 і 30 років тому ситуація була набагато більш критичною і що приводу для паніки немає, покладаючи надії на нову систему загороджень MOSE, яка буде добудована до 2014 року. Ця система здатна витримати підйом води до 1,1 м щодо нинішнього рівня і таким чином вирішить проблему повеней у місті.

Зауважимо, танення криги в Арктиці вже тепер йде швидшими темпами, ніж передбачалося раніше. Про це свідчать нові дані, отримані Норвезьким полярним інститутом. Досі вважалося, що крижаний покрив Арктики зникне не менш ніж через 50-100 років. Нинішній прогноз куди гірший: крига може розтанути за 10 років.

Окрім того, фахівці NASA й низки дослідницьких інститутів з'ясували, що за останні 25 років 167 найбільших світових озер збільшили середню температуру води у відповідь на кліматичні зміни на планеті.

За даними ООН, у результаті глобального потепління приблизно 332 млн людей, що проживають в прибережних районах, стануть екологічними біженцями, а 1,8 млрд жителів планети будуть позбавлені доступу до питної води.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1031 | Додав: adminA | Теги: йде під воду, Венеція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]