Пт, 2024-04-19, 04:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:37
Всесвітній день захисту слонів відзначається 22 вересня
Інші останні Новини світу
22 вересня - Всесвітній день захисту слонів. Найбільша з сучасних сухопутних тварин, що досягає триметрової висоти і ваги в шість з гаком тонн, породило навколо себе безліч надзвичайних історій і фактів.

Топ-6 фактів з життя слонів перерахувала газета "Сегодня".

1. Рекордсмени по довголіттю в усьому тваринному світі. Найстарішому з них - Лінь Ван з Тайваню - 86 років. Це був "бойовий" слон, який служив у китайській армії під час другої китайсько-японської війни (1937-1945 рр.).

2. Бувають лівшами і правшами. Щоб це визначити, досить подивитися на його бивні. Той, яким найчастіше користується слон, набагато коротший і має більш округлу форму.

3. Вагітність у слонів триває 22 місяці - найдовший термін серед наземних ссавців планети. При народженні слоненя важить близько 100 кг.

4. Вони найрозумніші тварини на Землі! Їх мозок, вагою в 5 кг, влаштований складніше інших тварин, за винятком китів. Слони здатні відчувати почуття веселощів, горя, співчуття, здатні до співпраці, володіють відмінними здібностями до навчання.

5. У неволі дорослий слон за день з'їдає близько 30 кг сіна, 10 кг овочів, 10 кг хліба, в залежності від температури повітря, випиває від 100 до 300 літрів води.

6. Перш існувало до 40 видів слонів, а зараз - всього два: африканський і азіатський.

Про п'ять міфів про слонів повідало агентство РИА "Новости".

1. Рожевий слон.

Рожевим слон не буває, якщо його спеціально не пофарбувати. Тому коли американці говорять, що людина бачить рожевих слонів, вони хочуть сказати, що вона дуже п'яна - "до зелених бісенят".

Справжнє рожеве слоненя вдалося в 2009 році зустріти оператору BBC Майку Холдингу на березі річки Окаванго в Ботсвані. Ніхто з його товаришів по кіноекспедиції спочатку йому не повірив. Учені з американського благодійного фонду "Слони без кордонів" визнали слоненя просто альбіносом і продовжують так вважати досі. Але заперечувати, що цей альбінос був рожевого кольору, не можуть навіть вони.

Реального рожевого слона у фільмі Майка Холдингу побачили мільйони абсолютно тверезих американців і англійців.

До речі, серед слонів зустрічаються любителі спиртного. Ветеринарний лікар Валерій Соболєв , один з найбільш затребуваних в Росії слонових Айболитів, розповідає, що слони дуже поважають чай з горілкою в пропорції літр горілки на відро чаю.

"Горілку їм дають для профілактики застуди і для зняття стресів. А в дикій природі вони шукають гнилі плоди, в яких йде процес бродіння", - говорить доктор Соболєв.

2. Росія - батьківщина слонів.

Цей іронічний вислів висміює претензії російських ура-патріотів на світову перевагу буквально у всьому. Мається на увазі, що стверджувати так може лише людина, яка в нападі національної гордості втратила останні рештки здорового глузду.

Але насправді з споконвічно російськими слонами не все так просто.

Палеонтологами і молекулярними генетиками побудовано досить грунтовне філогенетичне дерево (воно показує, хто від кого походить) загону хоботних ссавців.

Далекими предками африканського й індійського слонів були мастодонти. Приблизно 7-8 млн років тому від мастодонтів відділилися так звані справжні слони, які мешкали не тільки в Африці та Азії, але і на території сучасної Росії. На території Росії жив порівняно невеликий (до 2,5 м заввишки) південний слон.

"Росія - батьківщина південного слона, якого за нашими людськими мірками можна вважати кузеном індійського слона і троюрідним братом африканського", - розповідає заступник директора Зоологічного інституту РАН Олексій Тихонов.

Південний слон першим з справжніх слонів мігрував до Північної Америки через перешийок, який був на місці нинішньої Берингової протоки. Його доля в Росії і в Америці склалася по-різному.

"У нас він еволюціонував у степового мамонта, який, у свою чергу перетворився на шерстистого мамонта, і на цьому історія "російського" слона закінчилася", - пояснює Олексій Тихонов.

В Америці еволюційний ланцюжок російського емігранта був на одну ланку довший: імператорський мамонт - мамонт Джефферсона - колумбійський мамонт.

"Так що, строго кажучи, територія, де знаходиться сучасна Росія, - батьківщина мамонтів, причому не тільки своїх, але і американських", - говорить Олексій Тихонов.

3. Слон в посудній лавці.

Зі слоном часто порівнюють незграбну, неповоротку людину з поганою координацією руху, яка обов'язково що-небудь розіб'є і зламає навколо себе.

"Більш безглузду помилку важко вигадати", - вважає Тетяна Філатова, представниця четвертого покоління знаменитої циркової родини дресирувальників Філатових, яка вже сорок років виступає зі слонами на цирковій арені.

"Коли будете в цирку, придивіться, як слон стає на тумбу під час атракціону. Спочатку він обов'язково спробує ногою, чи достатньо вона міцна, не хитається, і тільки після цього залазить на неї", - розповідає Філатова.

Народна артистка говорить, що на гастролях, потрапляючи в новий для нього цирк, слон обов'язково вивчить арену, підозрілі місця обмацає хоботом, спробує ногою, щоб не спіткнутися і що-небудь не зламати.

"У відмінній координації слонів в обмеженому за розмірами просторі мене переконав один трагікомічний випадок", - розповідає доктор Соболєв.

"Тварина затаїла злобу на слоновожатого. Так називають людину, яка відповідає за транспортування слонів. Той це теж розумів і намагався триматися подалі від тварини. Але вирішив, що у моїй присутності йому нічого не загрожує, і разом зі мною увійшов у загін. Слон вичекав момент і повалився на нього всією своєю тушею. Як я залишився в стороні в дуже тісному загоні, до сих пір не розумію. При цьому слон не розчавив його на смерть, хоча спокійно міг це зробити, а, немов відмірявши міру покарання, акуратно зламав йому ключицю", - згадує доктор Соболєв.

4. Як слону дробина.

"У буквальному сенсі постріл по слону дробом тільки розлютить тварину. Товщина шкіри з підстилаючих шарами досягає у нього 3 см. А якщо він виваляється у багнюці, як люблять робити слони, то засохлий бруд і підшкірний жировий прошарок, який в товщину може доходити до 5 см, робить його шкуру природною бронею", - говорить Олексій Тихонов.

"У слона є тільки одне вразливе місце між вухом і оком. Тут знаходяться залози, що виділяють пахучий секрет під час гону у тварини. І череп в цьому місці найтонший. Якщо не дробиною, то картеччю, потрапивши в отвір залози, слона легко можна вбити", - розповідає доктор Соболєв.

5. Злопам'ятність слонів.

"Існує стійке переконання, що слон все пам'ятає і може помститися через багато років. Але в цьому твердженні змішані дві різні речі: пам'ять слона і його агресивність", - поговорить Олексій Тихонов.

"Слони дійсно можуть бути агресивними. Ми спостерігали за ними в Індокитаї і переконалися, що начебто неспровоковані їх напади на людей - частина більш складних поведінкових стереотипів тварин. Вони явно усвідомлюють, що тільки людина представляє для них смертельну загрозу і можуть напасти першими. Це поведінкова реакція, спрямована на збереження роду. А людям здається, що причин для нападу не було", - пояснює зоолог.

За його словами, за інтелектом слони наближаються до людиноподібних мавп.

"Але при оцінці пам'яті слонів люди допускають логічну помилку. Пам'ятають слони дійсно довго, але і живуть помітно довше за інших тварин, і людина може оцінити пам'ять слона протягом більш тривалого терміну. ​​Собаки теж можуть пам'ятати все життя кривдника, тільки живуть менше, і це не так помітно, як у випадку помсти слона", - говорить Тихонов.

"Одного разу я лікував зуб слону. Йому було боляче. Пройшли роки. Я знову потрапив у цирк, де виступав слон. Він ще не бачив мене, тільки почув мій голос і відчайдушно затрубив", - згадує Валерій Соболєв.

Однак точно так само поводилися й інші чотириногі пацієнти доктора Соболєва, біль всім запам'ятовується надовго.

Нагадаємо, сьогодні, 22 вересня 2012 (високосного) року - день осіннього рівнодення. Земля в цей день займає строго вертикальне положення відносно Сонця.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1590 | Додав: adminA | Теги: захисту слонів, Всесвітній, 22 вересня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]