Чт, 2024-03-28, 11:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:51
Встановили у Львові перший в Україні пам'ятник Антоничу
Інші останні Культурні новини

У п’ятницю 28 жовтня у сквері біля Львівського цирку встановили пам’ятник Богдану-Ігорю Антоничу. Він виконаний у бронзі, а його висота становить 4,5 метра.

"Ця композиція присвячена творчості Богдана-Ігоря Антонича, ми асоціюємо її з поезією "Привітання життя". Висота бронзової композиції – 4,5 метра, а кам’яний п’єдестал – 1,8 метра, тобто загальна висота трішки більше за 6 метрів. Відкриття пам’ятника попередньо заплановано на наступні вихідні", - розповів співавтор пам’ятника Антоничу Володимир Одрехівський, передає ZAXID.NET.

Виготовлення пам’ятника тривало близько 3 місяців. Переможцем тендеру на проведення необхідних робіт стало ТОВ "Теко Лімітед", з яким на початку липня Галицька РА уклала відповідну угоду.

На благоустрій площі в міському бюджеті було передбачено 1,45 млн грн, на сквер – 1,46 млн грн, та на будівництво пам’ятника й постаменту, оновлення бруківки та проведення благоустрою довкола скульптури – близько 2,1 млн грн.

Всеукраїнський конкурс на спорудження пам’ятника Богдану-Ігорю Антоничу відбувся ще у 2009-2010 роках. Переможцем стала авторська група у складі архітекторів Белюха, Лібич, Матушкова та скульптора Одрехівського. Тоді висота пам’ятника з постаментом мала бути 3,5 метра, згідно з оновленим проектом розмір збільшили майже вдвічі.

Львівський пам’ятник Богдану-Ігореві Антоничу стане першим пам’ятником поету в Україні. Ще один пам’ятник є у селі Новиця на Лемківщині (тепер це територія Польщі), де народився поет. Цей пам’ятник встановили ще 1989 року заходами львівських письменників за ініціативи Романа Лубківського.

У жовтні 2015 року довкола реконструкції простору біля цирку виник скандал. Скульптор Володимир Одрехівський, співавтор проекту пам’ятника Антоничу, заявив, що порушено його авторські права і виступив проти представленого проекту облаштування скверу.

Окрім встановлення пам’ятника Антоничу, біля цирку також відремонтували площу та сквер. Зокрема, на площі перед цирком замінили бруківку, встановили вуличні меблі та почали висаджувати дерева, яких, згідно з проектом, має бути 20.

Нагадаємо, у 2009 році – до 100-річчя від дня народження митця – у київському парку Нивки відбувся фестиваль "Антонич-фест", на якому було широко представлено творчість Богдана-Ігоря Антонича в обробці українських музикантів, аніматорів, каліграфів, скульпторів та кількох театральних труп.

Довідка

Богдан-Ігор Антонич - український поет початку ХХ сторіччя, який прожив усього 28 років, але за свій невеликий творчий шлях встиг стати відомим поетом, письменником і культурологом.

За життя видав три книги – "Привітання життя", "Три перстені" і "Книга лева". Збірку "Зелене євангеліє" було видано вже після його смерті. У своїй поезії Антонич - натурфілософ і міфограф, майстер метафори. Багато виступав як критик і теоретик літератури. Знаний своїми перекладами Рільке.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 884 | Додав: adminA | Теги: пам'ятник Антоничу, Львів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]