Пт, 2024-03-29, 14:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:19
Вже наступного року Україна зможе купувати через міжнародні організації 100% препаратів - Квіташвілі
Інші останні Економічні новини

Україна вже наступного року зможе купувати через міжнародні організації 100% медичних препаратів. Таку думку висловив Олександр Квіташвілі, який 2 липня подав у відставку з поста міністра охорони здоров'я України, в інтерв'ю LB.ua.

Відповідаючи на зауваження журналіста, що цього року навряд чи вдасться провести закупівлі через міжнародні організації, Квіташвілі сказав: "Через міжнародні організації вдасться купити якусь кількість препаратів ... Так, невелику. Дивіться, Грузія переходила на закупівлі через міжнародні організації півтора-два роки. Це тому, що у міжнародних організацій є свої методи роботи".

За словами Квіташвілі, ще в жовтні минулого року, консультуючи український уряд, він радив переходити на цю систему.

"Треба було переходити на неї вже тоді - відразу починати і з ЮНІСЕФ працювати, і з іншими організаціями, давати їм інформацію про те, які препарати нам потрібні і в якій кількості. Але вийшло по-іншому. Ми прийняли відповідний закон 19 березня (в 2015 - ред.), він був підписаний президентом 26 квітня, і тільки тоді почалася робота".

Крім того, зазначив Квіташвілі, "у нас не було нормальної статистики. Україна останні п'ять років купує препарати, виходячи з кількості грошей, а не з потреб. Відповідно, не було зрозуміло, скільки потрібно препаратів, де є дефіцит. Отже весь цей час ми рахували. І виявилося, що за деякими держпрограмами купується препаратів на 115-120%. Це непогано, це добре, коли є запас. Але за іншими програмами купується 8-9% від необхідного. Були програми, за якими купувалися брендові препарати, які в 3-4 рази дорожче від існуючих дженериків".

За словами Квіташвілі, "цього року все буде по-іншому. По-перше, ми працюємо з ЮНІСЕФ. Правда, з 15 вакцин, які купує Україна, тільки 4 може купити для нас ЮНІСЕФ. Решта вакцини, з якими вони працюють, не зареєстровані в Україні. Щоб зареєструвати препарат, виробник повинен сам подати документи на реєстрацію. Я хотів зробити можливим, щоб держава сама реєструвала життєво важливі препарати. Але сприяння від Комітету з охорони здоров'я (Верховної Ради - ред.) у цьому питанні не дочекався".

Міністр зазначив, що "закупівлі зі СНІДу та туберкульозу будуть проходити через інші міжнародні організації. Наступного року, я думаю, Україна зможе купувати через міжнародні організації вже 100% препаратів".

Також Квіташвілі вважає, що якщо українську систему охорони здоров'я не реформувати, вона розвалиться.

"Якщо систему не реформувати, вона розвалиться. Не зможе так далі існувати", - сказав Квіташвілі.

На питання, чи можливо за таких умов провести реформу, Квіташвілі відповів: "Ну, мою відставку поки що не прийняли, так що я ще повинен себе стримувати. Але у мене був час трохи відпочити і подумати. Реформи мають проходити не тільки за окремими напрямками. Я вірю в сильну вертикаль виконавчої влади. Не критикуючи систему, існуючу в Україні, хочу сказати, що в парламентській республіці дуже важко, практично неможливо проводити непопулярні реформи. У парламенті завжди буде дуже високий рівень популізму".

На думку міністра, щоб така система працювала, "потрібен парламент на 150 депутатів і маленький уряд. І тоді можна буде приймати якісь рішення. А коли стільки людей в парламенті, уряді, міністерстві, реформу провести не вдасться".

За його словами, "25 років реформа не проводилася, ситуація не рухалася з місця". Квіташвілі вважає, що зараз Україна має останній шанс щось зрушити з місця.

"... Взагалі в Грузії відбулося саме це. 5 або 6 років війни та безгрошів'я фактично розвалили систему охорони здоров'я. Лікарні фізично пропали - їх зрівняли з землею. Ми починали будувати нову систему на руїнах. В Україні система, якщо не дати їй видихнути, теж розвалиться", - переконаний міністр.

Відзначимо, в разі задоволення його прохання, Квіташвілі має намір залишитися в Україні і готовий допомагати новому міністру.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 760 | Додав: adminA | Теги: міжнародні організації, україна, квіташвілі, 100% препаратів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]