Пт, 2024-04-19, 19:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:35
Вже підтопило приватний сектор і станцію метро у Києві. Під загрозою заповідник "Софія Київська"
Інші останні Столичні новини - новини Києва

У Києві через танення снігу та плюсову температуру з'явилися випадки затоплення деяких вулиць і навіть станції метро "Житомирська", окрема загроза нависла над заповідником "Софія Київська", пише Сегодня.

Київ почало затоплювати: тала вода заливає метро, переходи і вулиці приватного сектора. Вчора, 2 квітня, тільки на Троєщині довелося боротися в дев'яти місцях з підтопленнями: на проспекті Маяковського, 55, трьох ділянках села Троєщина, автобусній зупинці "Биківня-2" та інших. Найсильніше затоплення було в районі вулиці Ватутіна, 41 на Окружній дорозі. Тут вода залила понад 15 приватних будинків. Місцеві жителі, як можуть, рятують своє майно, адже води тут по коліно, хоча її вже другу добу відкачують кілька машин рятувальників.

У Жулянах, в приватному секторі, початок вулиці Леніна перетворився на справжню річку. Затоплює і дачі на Осокорках.

Керівництво "Софії Київської" повідомило: якщо сніг не вивезти з їхньої території, собор постраждає. Про це вони повідомили КМДА.

"У заповіднику дуже багато снігу, тому існує загроза підтоплення будинків і просідання ґрунту", - повідомляє прес-служба міськадміністрації.

2 квітня там вже працювали 25 рятувальників і комунальна техніка. Робітники за допомогою двох навантажувачів та вантажівок вивозили сніг за межі культурного комплексу. Але чи встигнуть - невідомо.

"Снігу багато, і за один день з ним, на жаль, не впоратися", - пояснили в заповіднику.

За словами експертів, замети потрібно терміново вивозити, інакше тала вода може підняти рівень ґрунтових вод, а це негативно позначиться на фундаментах стародавніх споруд. Відповідно, вони можуть піти тріщинами, що для об'єктів-реліквій - катастрофа.

"У нас на території працюють техніка Шевченківського ДЕУ, рятувальники та комунальники. Хочеться вірити, що сніг приберуть швидко і жодних проблем не буде", - розповів заступник гендиректора Національного заповідника "Софія Київська" Сергій Груздо.

Вчора через рясне танення снігу вода почала заливати підземний перехід станції метро "Житомирська".

"Струмочки течуть зі стелі переходу прямо на голови перехожих, хоч із парасолькою ходи", - прокоментувала киянка.

У прес-службі метрополітену підтвердили факт протікання.

"Наші фахівці обов'язково візьмуться до вирішення цієї проблеми. Уже вночі там розпочнуться ремонтні роботи, фахівці усунуть протікання", - пояснила прес-секретар столичної підземки Наталія Шумак.

До потопу готові і лікарі. Вони отримали інструкцію, що робити, якщо вода заливає лікарні: евакуювати хворих у безпечні місця, а там створювати спеціальні пункти.

У медзакладах обіцяють при необхідності виставити резервні ліжка. А ось жителі Оболоні вже знають, що робити у випадку повені. На всіх під'їздах у будинках на вулиці Маршала Тимошенко розклеїли оголошення, в яких детально пояснюється різниця понять "повінь" і "паводок" і дається перелік дій у разі потопу.

"Зберігайте спокій, заздалегідь підготуйте документи та цінні речі і покладіть їх у водонепроникний пакет, вимкніть газ і всі електроприлади", - йдеться в оголошенні відділу з питань НС Оболонської РДА.

"Як тільки снігопад закінчився, за тиждень ми прочистили всі зливостоки. Зрозуміло, що якщо все почне стрімко танути, то каналізації можуть забитися сміттям. Якщо і буде загроза підтоплення - у нас є 26 помп", - заявив голова Оболонської РДА Василь Антонов.

Раніше в Київському міському штабі з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій повідомили, що в кожному районі столиці створені оперативні групи з моніторингу територій ймовірного підтоплення.

"Основним завданням районних оперативних груп є координація діяльності комунальних служб і додаткової техніки, що прибула з інших регіонів України з метою ефективної організації роботи з відвернення та ліквідації наслідків ймовірного паводку через різке танення великої кількості снігу", - йдеться в повідомленні КМДА.

Створені групи працюють у цілодобовому режимі.

30 березня в КМДА оприлюднили перелік вулиць столиці, яким загрожує підтоплення, і повідомили, що через сніговий колапс у Києві готуються нові кадрові рішення.

Нагадаємо, 22-23 березня в Україні випала рекордна кількість снігу за останні сто років. Екологи прогнозують сильну повінь в Києві в результаті танення снігу, який випав в 20-х числах березня.

"Може бути сильна повінь, коли десь наприкінці квітня почне танути сніг. Затопить половину Лівого берега, Кончу-Заспу, Поділ", - заявив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

У квітні 1970 року в Києві спостерігалося велике підтоплення на Лівому березі. У нижніх поверхах будинків і підвальних приміщеннях стояла вода.

Водночас керівник Державної служби України з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських вважає, що підстав для паніки через загрозу повені в столиці немає. Але загроза підтоплення низинних районів Києва, за його словами, існує. З ним погодився і заступник міністра з надзвичайних ситуацій Василь Квашук, який упевнений: повінь столиці не загрожує.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 1091 | Додав: adminA | Теги: заповідник Софія Київська, станцію метро, підтоп, приватний сектор, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]