Пт, 2024-03-29, 02:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:31
З 13 рекомендацій виконано дві - GRECO про корупцію в Україні
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Мін'юст оприлюднив звіт про виконання Україною рекомендацій, які були дані Групою держав Ради Європи проти корупції за результатами спільних першого та другого раундів оцінювання нашої держави. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мін'юсту.

За словами міністра Олександра Лавриновича, звіт стосується виконання 13 раніше даних рекомендацій, з урахуванням останньої інформації, наданої органами державної влади України.

Як зазначається у звіті, з 13 рекомендацій, виконання яких триває, Україна задовільно виконала дві рекомендації, частково виконала 10 рекомендацій та не виконала одну рекомендацію.

Так, GRECO відзначає схвалення Державної програми щодо запобігання та протидії корупції на 2011-2015 роки і прогрес з низки питань: ухвалення закону "Про правила етичної поведінки", положення про врегулювання конфлікту інтересів державних посадових осіб і впровадження систематичної програми тренінгів для державних службовців.

У звіті також відзначені проявлені позитивні ініціативи з метою виконання деяких рекомендацій, зокрема, щодо перегляду системи адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення та додавання в деякі галузеві закони і статути положень про захист інформаторів.

Продовження цих ініціатив і доповнення їх необхідними заходами, на думку GRECO, дозволить забезпечити виконання більшої кількості рекомендацій.

Водночас GRECO висловлює стурбованість з приводу того, що в Україні досі не закріплена правова база для таких фундаментальних сфер, як система органів прокуратури, реформа державного управління і процедура здійснення державних закупівель.

На думку GRECO, надалі існує необхідність схвалення додаткових законодавчих актів щодо майна, придбаного злочинним шляхом.

GRECO також вважає, що Національний антикорупційний комітет повинен проводити більш ефективний моніторинг антикорупційних політик.

У контексті висловлених зауважень GRECO наполегливо просить органи державної влади вжити рішучих дій з метою реалізації невиконаних рекомендацій і, зокрема, схвалити відповідні законопроекти, що є на розгляді у Раді.

За результатами розгляду звіту GRECO підвищила рейтинг виконання і, відповідно, визнала виконаними рекомендації з розробки та впровадження антикорупційної стратегії та плану дій з її виконання, а також щодо прийняття модельного кодексу поведінки публічних службовців та запровадження їхнього навчання з питань запобігання та протидії корупції, професійної етики, йдеться у повідомленні.

Як відомо, Україна приєдналася до GRECO 1 січня 2006 року, тим самим держава надала згоду проходити оцінку з боку GRECO щодо імплементації в національне законодавство положень Кримінальної й Цивільної конвенцій Ради Європи проти корупції, керівних принципів боротьби з корупцією Ради Європи, прийнятих у рамках виконання програми дій проти корупції, схваленої Радою Європи.

Перші два раунди оцінювання України були проведені в 2006 році, а в березні 2007 року за їхніми результатами затверджений звіт із 25 рекомендаціями GRECO.

У 2012 році Група держав Ради Європи проти корупції (GRECO) заявила про невиконання Україною більшості своїх рекомендацій. Про це йдеться в опублікованому Міністерством юстиції другому доповненні до доповіді про виконання Україною рекомендацій GRECO.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 987 | Додав: adminA | Теги: корупція, 13 рекомендацій виконано дві, україна, Greco | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]