Сб, 2024-04-20, 16:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:22
З "Богданом" Порошенко попрощався і віддав автомобільний бізнес своєму партнерові
Інші останні Економічні новини
Петро Порошенко залишив автомобільний бізнес, передавши належну йому частку в корпорації "Богдан" своєму партнерові Олегу Свинарчуку. Про це повідомив сам Олег Свинарчук, пише Forbes.ua.

Як повідомляється, Порошенко розлучився зі своєю часткою в "Богдані" в 2009 році. Його пакет перейшов Свинарчуку в обмін на борг у 100 млн доларів і міноритарну частку Свинарчука в корпорації Roshen. Приводом для угоди стали фінансові проблеми "Богдана" під час кризи 2009 року.

У середині 2000-го партнери по "Богдану", Свинарчук та Порошенко розпочали масштабну інвестпрограму, відкривши в 2008 році в Черкасах новий завод з виробництва легкових автомобілів потужністю 120 тис машин на рік. Вартість заводу становила близько 300 млн доларів. Джерелами фінансування стали кошти, залучені у банків і на ринках капіталу, плюс 100 млн доларів, позичених Свинарчуком у Порошенка, пише видання.

Після початку кризи попит на машини "Богдана" знизився у кілька разів: у 2009 році корпорація виготовила 14 400 легкових машин, ушестеро менше, ніж у 2008-му. Випуск автобусів і тролейбусів за підсумками 2009-го також скоротився в шість разів, до 624 одиниць.

Щоб повернути борг Порошенку, Свинарчук віддав партнеру свій пакет у Roshen та інших спільних бізнесах, натомість отримавши частку Порошенка в "Богдані".

За даними видання, Свинарчук контролює 100% корпорації "Богдан".

Нагадаємо, у січні 2013 року Свинарчук заявив про те, що корпорація "Богдан" хотіла би залучити як стратегічного інвестора одного зі світових виробників автомобілів, продавши частину своїх акцій.

"Ми ведемо переговори з цілою низкою компаній про залучення стратегічного інвестора. Ми готові поділитися часткою в акціонерному капіталі. Наші моделі автомобілів вже застаріли, і нам треба їх міняти. Весь цей час з початку кризи ми дотували завод, і у нас не було грошей на розвиток. Зараз ми ведемо пошук нових моделей, які будуть відповідати нинішньому конкурентному середовищу", - сказав Свинарчук.

Водночас президент корпорації "Богдан" не назвав компаній, з якими ведуться переговори.

Влітку 2012 року повідомлялося, що корпорація "Богдан" не відкидає можливості закриття свого заводу з виробництва легкових автомобілів у Черкасах і перенесення зварювального та фарбувального обладнання в Росію в рамках можливого відновлення реалізації проекту зі створення автозаводу в РФ. Для цього тепер корпорація веде переговори з низкою європейських автовиробників.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 967 | Додав: adminA | Теги: богдан, партнер, автомобільний бізнес, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]