Чт, 2024-04-25, 12:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:18
З держбюджету Донбас отримує майже вдвічі більше, ніж відраховує - ЗМІ
Інші останні Економічні новини
Донбас отримує з державного бюджету майже вдвічі більше коштів, аніж відраховує. Про це пише "Тиждень".

Порівняно зі східними і навіть центральними регіонами західні отримують значну дотацію, хоча ці кошти у випадку, наприклад, Галичини цілком співмірні із їхнім внеском у держбюджет.

Так, у 2012 році звідти до скарбниці надійшло 8,4 млрд грн, а дотацій вирівнювання було отримано 7,9 млрд грн. У той самий час для Донбасу ці цифри становлять відповідно понад 21 мільярд гривень і 4,6 мільярди.

Однак, попри різні розміри дотацій вирівнювання, відпливу грошей із Донбасу в решту регіонів немає.

За інформаціє видання, крім дотації вирівнювання регіони отримують значну кількість інших трансфертів на реалізацію певних цілей.

Приміром, за додатковими дотаціями і субвенціями (допомога сім’ям із дітьми, надання пільг житлових субсидій, соціально-економічний розвиток регіонів тощо) лідирує саме Донеччина.

Загалом, за даними парламентського Комітету з питань бюджету, у 2012 році дві області Донбасу отримали з держбюджету дотацій, субсидій і субвенцій на загальну суму 16,2 мільярдів.

Трансферти Пенсійному фонду двом областям склали 13,8 мільярдів, бюджетне фінансування вугільної галузі – 14 мільярдів. Загалом – 44 мільярди.

"Причому якщо більшість регіонів України є одержувачами "чесних" трансфертів, які розраховуються на основі чисельності населення, кількості сімей із дітьми тощо, то Донеччина є першою за цільовими, тобто такими, які виділяються на виконання певних робіт і послуг, що часто пов’язано з наявністю корупційного інтересу (зокрема, на "здійснення заходів із соціально-економічного розвитку територій")", - пише видання.

Частина бюджетних коштів виділяється для згаданого регіону на підставі не закону про держбюджет, а підзаконних актів, приміром, постанов Кабміну.

"Причина майже двократного перевищення різноманітних прямих і прихованих дотацій із держбюджету над надходженнями податків до нього з Донбасу полягає в тому, що Донецька область фактично не платить основного бюджетоутворюючого податку - ПДВ", - стверджує видання.

Наприклад, у 2012 році ПДВ на Донбасі було зібрано на 15,93 мільярдів, а відшкодовано на 14,26 мільярдів.

Зазначимо, що в асоціації міст раніше заявили, що Бюджет-2013 залишив населені пункти без грошей. Серед новацій, яка негативно вплине на населення - нестача коштів на соціально-економічний розвиток окремих територій. На 2013 рік уряд виділив всього 1,34 млрд гривень, що на 2,8 млрд гривень менше за відповідний показник 2012 року.

Крім того, розподіл цих коштів неадекватний. Так, майже 50% цієї суми спрямовано на Донбас: 30% (400,6 млн гривень) - до Донецької обл.; 16,3% (218 млн гривень) – до Луганської обл, а також 10,5%, або 140 млн гривень - на виборчий округ Литвина (ОВО №65).

Варто зазначити, що у жовтні 2012 року Державна податкова інспекція у Донецькій області нарахувала майже триста декларацій з доходом понад мільйон гривень. Відомство повідомляє, що за 2011 рік у Донецькій області кількість громадян, які задекларували дохід більше 1 млн грн, склало 282 людини. Таким чином, за один рік в області стало на 111 мільйонерів більше.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 998 | Додав: adminA | Теги: Донбас, держбюджет, вдвічі більше, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]