Пт, 2024-03-29, 03:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:27
З екс-власників Приватбанку НБУ почне примусове стягнення боргів
Інші останні Кримінальні новини

НБУ почне примусове стягнення боргів з екс-власників Приватбанку   

У Національному банку заявляють, що строк добровільної реструктуризації кредитів колишніх власників Приватбанку сплив 1 липня 2017 року.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

"Зараз можна стверджувати, що колишні власники банку (Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов - ЕП) не виконали взяті на себе зобов’язання", - повідомляє НБУ.

"Таким чином, зараз держава та Приватбанк перейшли до юридичної процедури стягнення та реалізації відповідної юридичної стратегії, конкретні кроки якої наразі не можуть бути розголошені", - йдеться у повідомленні.

Як наголошується, банківська процедура буде подібною до звичайної процедури стягнення у разі прострочки боргів, тож мова йде більшою мірою про примусове стягнення.

Нагадаємо, 21 грудня минулого року Приватбанк перейшов у державну власність.

Як відомо, протягом червня Коломойський подав до суду серію позовів, направлених проти Кабміну НБУ та Приватбанку.

Стали відомі зобов'язання Коломойського щодо Приватбанку, які він не виконав   

Оприлюднено листи колишніх акціонерів Приватбанку - Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова - на адресу голови НБУ Валерії Гонтаревої та голови уряду Володимира Гройсмана, в яких прописані зобов'язання, які вони погодилися виконати перед націоналізацією банку.

Відповідні листи колишніх акціонерів до керівника уряду та голови НБУ є у розпорядженні ЕП.

Виходячи з листа до голови Кабміну, екс-акціонери Приватбанку пообіцяли виконати три пункти.

По-перше, забезпечити повний та безперешкодний доступ до приміщень та операційних систем банку державним органам, включаючи Фонд гарантування вкладів, Мінфін, Кабмін та їх уповноважених представників. Та не перешкоджати їх діяльності в майбутньому.

По-друге, не здійснювати тиск на органи державної влади та їх уповноважених представників, а також новопризначених керівників банку при виконанні ними своїх обов'язків.

По-третє, до 1 липня 2017 року забезпечити реструктуризацію кредитів, наданих банком певним юридичним особам. В листі не вказується, яких саме компаній це стосується.

При цьому в пункті №3 передбачена можливість пролонгації терміну реструктуризації кредитів банку до 2018 року. Проте необхідною умовою для такої пролонгації повинна була стати реструктуризація 75% сукупної основної суми відповідних кредитів до 1 липня 2017 року.
 

"Цього, як відомо, не сталося. Про реструктуризацію сторони до цього часу не домовились і, схоже, не збираються. У такий варіант розвитку подій не вірять навіть в НБУ", - йдеться у матеріалі на ЕП.

У розпорядженні ЕП також є листи акціонерів на адресу Національного банку, де також була прописана низка зобов'язань, під якими екс-власники Приватбанку підписалися.

По-перше, вони погодилися конвертувати усі зобов'язання пов'язаних з акціонерами компаній в капітал банку. Саме так вчинили з юридичними особами, які пов'язані в тому числі із сім'єю Григорія та Ігоря Суркісів.

По-друге, акціонери обіцяли голові НБУ, як і очільнику уряду, реструктуризувати на ринкових умовах кредитний портфель "порожніх" компаній через проведення існуючих кредитів на операційні компанії, які мають реальні джерела походження доходів. З визначенням чітких термінів погашення.

Напередодні директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук в колонці на ЕП уже писав про відповідні "порожні" компанії та кінцевих позичальників, які, якщо вірити банкіру, виявилися так само підставними особами.

По-третє, оформити застави за згаданими кредитами за ринковою вартістю.

По-четверте, погоджувати з органами влади комунікації з громадськістю.

По-п'яте, не приймати будь-яких рішень та не здійснювати заходи, які не відповідають вимогам законодавства або нормам банківської практики, або які можуть мати негативний вплив на капітал банку.


 

"Два дні тому, а саме 1 липня, збіг термін, коли екс-акціонери Приватбанку повинні були реструктуризувати кредити пов'язаних з ними компаній. Вони цього не зробили", - йдеться у статті.

Нагадаємо, 21 грудня минулого року Приватбанк перейшов у державну власність.

Як відомо, протягом червня Коломойський подав до суду серію позовів, направлених проти Кабміну НБУ та Приватбанку.

Економічна правда

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 767 | Додав: adminA | Теги: екс-власники Приватбанку, примусове стягнення боргів, НБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]