Пт, 2024-03-29, 11:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:05
З російськими санкціями український агросектор впорається
Інші останні Економічні новини

Закриття ринку Російської Федерації не матиме катастрофічного впливу на агросектор України. Про це заявив очільник Міністерства аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко у Facebook.

"З 1 січня 2016 Росія забороняє ввезення окремих видів сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства з України. Починає діяти сумнозвісне ембарго на товари походженням з України (постанова уряду РФ от 21 грудня 2015 року №1397). Вкотре наголошую - позиція Мінагрополітики однозначна: закриття ринку РФ не матиме катастрофічного впливу на агросектор України", - написав він.

Як повідомив міністр, наразі обсяг експорту сільськогосподарської продукції до РФ становить не більш ніж 2% всього обсягу експортованої сільськогосподарської продукції.

"Так, звичайно, втрата і цих відсотків для нас небажана, але навряд чи це можна назвати катастрофою. Більше втратять споживачі української продукції в Росії. Триматися за російський ринок - ринок країни-агресора, країни з ворожим Україні політичним та державним режимом - не просто нерозумний, а пагубний вибір. Вибір без майбутнього. Майбутнє - за європейськими, світовими стандартами якості, безпечності харчової продукції, модернізації виробництва та всього агросектору", - додав Павленко.

Також він додав, що товарообіг аграрної продукції між Україною та РФ за підсумками 10 місяців поточного року зменшився на близько 70% (на понад 1 млрд доларів) порівняно з аналогічним періодом минулого року, і становив 456,2 млн доларів. У січні-жовтні поточного року обсяг експорту української сільськогосподарської продукції до Російської Федерації зменшився на 73% (на 683,2 млн доларів) і становив 253,8 млн доларів.

"Повністю припинились експортні поставки до Росії молока згущеного, масла тваринного, яєць птиці, готових чи консервованих продуктів з риби та ракоподібних, зернових злаків, насіння олійних культур, кондитерських виробів з цукру. Якщо говорити точніше, то торговельне ембарго поширюватиметься на м'ясо та м'ясопродукти, рибу, молочні продукти, овочі, фрукти та горіхи, вироби з борошна. Ці групи товарів займають 46% (або 116 млн доларів) у нашому експорті сільгосппродукції до РФ (з 253,8 млн доларів). У загальному ж експорті аграрної продукції, який за 10 місяців становив 11,6 млрд доларів, частка "заборонених для РФ сільгосппродуктів" становить лише 1%", - зазначив він.

Водночас він зазначив, що для решти груп товарів, які експортуватимуться з України до РФ, діятимуть мита, узгоджені РФ у рамках СОТ.

"Після запровадження повноцінної ЗВТ з ЄС зміняться конкурентні умови для агробізнесу, зокрема для виробників харчової продукції. Проте, за аналогією з 2008 році, коли Україна набула членства у СОТ, девальвована національна валюта дещо пом'якшить конкурентну боротьбу для вітчизняних підприємств та дасть можливість підвищити ефективність виробництва. Поступове відкриття нових ринків для сільськогосподарських товарів і у наступному році продовжить важливі процеси диверсифікації експорту та уникнення у подальшому залежності нашого експорту від ринку окремої країни, як це було у випадку з РФ", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, на сьогодні Україна годує понад 140 млн людей на планеті. Разом з тим, як зазначив Павленко, Україна входить до трійки світових лідерів експортерів зернових та здатна прогодувати до півмільярда осіб.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 741 | Додав: admin | Теги: Росія, санкції, агросектор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]