Чт, 2024-04-18, 19:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:17
З України за перше півріччя 2012 року нелегально "втекло" 5 мільярдів
Інші останні Економічні новини
Згідно з даними однієї з аналітичних записок, що супроводжує урядовий законопроект №11285 ("Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з подальшим удосконаленням податків і зборів"), тільки за підсумками першого півріччя поточного року обсяги відтоку капіталу з країни становили 4,5-5 млрд дол, пише ZN.UA.

Як свідчить документ, який підготовлений на підставі даних Міністерства фінансів, Національного банку України та Державної податкової служби, левова частка коштів - близько 3-3,5 млрд дол - була виведена з країни через схеми з використанням цінних паперів.

Розгляд законопроекту №11285, поданого на розгляд парламенту урядом, запланований на вівторок, 16 жовтня. Основною метою документа є перекриття схем ухилення від сплати податків при операціях із цінними паперами. Законопроект передбачає запровадження акцизів на операції з цінними паперами в Україні, за ставкою 3% для позабіржових угод з цінними паперами, за ставкою - 0,1% для позабіржових угод з паперами, включеними до біржового реєстру. Операції з ЦП на 10 українських біржах передбачається звільнити від сплати акцизного збору повністю.

Біржові операції з похідними фінансовими інструментами передбачається зробити безкоштовними, а позабіржові - супроводжувати сплатою п'яти неоподатковуваних мінімумів (85 грн). Нововведення повинні дозволити ДПСУ ефективніше адмініструвати угоди на ринку ЦП, припиняючи ті з них, які використовуються для мінімізації оподаткування та виведення коштів за кордон.

За допомогою "фондового акцизу" Мінфін та ДПСУ розраховують залучити додатково близько 60 млрд грн до бюджету, оцінюючи обсяги позабіржового ринку з ЦП в 2 трлн грн щороку (при цьому обсяги сплати податку на прибуток з цих операцій в 2011 р. становили 152 млн грн).

За даними опублікованого наприкінці минулого року дослідження Світового фінансового співтовариства (Global Financial Integrity - організація, що базується у Вашингтоні; оголосила своєю місією боротьбу з тіньовим відпливом капіталу), за десятиліття - з 1998-го по 2008-й включно - з України нелегальним шляхом було виведено 95,8 млрд дол.

За розрахунками експертів Національного інституту стратегічних досліджень в 2000-2008 роках тіньовий відтік капіталу з України сягнув 82 млрд дол.

Згідно з результатами дослідження, проведеного за замовленням неурядової організації Tax Justice Network (створена в 2003 році з ініціативи парламенту Великобританії для боротьби з ухиленнями від сплати податків), Україна входить у першу двадцятку країн, резиденти якої нагромадили найбільші офшорні капітали. Їхня оцінна сума становить 167 млрд дол.

На початку вересня, Державна податкова служба пішла назустріч торговцям цінними паперами. ДПС погодилася, що в звітності за I півріччя потрібно показувати не 25% витрат на купівлю ЦП, а 25% реальних збитків.

Як відомо, на початку серпня виник конфлікт між Держподатслужбою та торговцями цінними паперами, серед яких багато банків. Податківці особливим чином трактували перехідні положення Податкового кодексу, що призвело до донарахування приблизно 10 млрд грн додаткового податку на прибуток.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 974 | Додав: adminA | Теги: втекло 5 мільярдів, України, півріччя 2012 року | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]