Сб, 2024-04-20, 09:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:50
За доходами та витратами українців хочуть стежити через Facebook
Інші останні Економічні новини
Міністерство доходів і зборів України вивчає можливість оцінювати реальні доходи громадян через Facebook, заявляє міністр доходів і зборів Олександр Клименко.

Чиновник, який є володарем платинового годинника за 41,5 тисячі доларів, зазначає, що українські податківці, готуючись до впровадження загального податкового декларування, співпрацюють з провідними світовими консалтинговими компаніями.

"Сьогодні ми вивчаємо пропозиції спільно з PwC (PricewaterhouseCoopers - ред.). Ми детально вивчаємо міжнародний досвід, щоб перейняти найкращі практики і уникнути помилок, виробити свій національний варіант згідно з українськими реаліями. Ось, наприклад, газета Financial Times пише про методи роботи британської податкової служби - вони бачать доходи і витрати громадян, зіставляючи більш ніж 25 різних баз даних, аж до записів у Facebook. Великобританія, до речі, пройшла вже через податкову амністію. Ми зараз вивчаємо цей досвід", - сказав Клименко в інтерв'ю журналу "Експерт".

Тим часом Клименко підкреслив, що в дохідному міністерстві не хочуть поспішати із запровадженням загального декларування.

"У цій ситуації не можна поспішати. Ініціатива щодо впровадження загального декларування закладена в концепцію розвитку податкової служби на п'ять років, розробку якої ми закінчуємо", - зазначив він.

За словами міністра, головна ідея загального декларування - "щоб кожен платник податків відчув себе рівноправним партнером із державою".

"Це як біблійна притча про лепту. Неважливо, скільки людина платить - мільярд чи сто гривень. Важливо, щоб вона це робила свідомо", - сказав Клименко.

Експерт: держава посилює контроль громадян

Контроль над витратами, облік власності, обмеження готівкової оплати великих покупок, відстеження обміну валюти і поголовне декларування доходів - такі ініціативи уможливлять владі встановити тотальний контроль над особистими фінансами громадян, вважає головний редактор журналу "Деньги.ua" Олександр Крамаренко.

"Столичні вулиці ще недавно були обвішані рекламними щитами із закликом реєструвати нерухомість в Держреєстрслужбі. Потрібно це нібито задля того, щоб захистити права власників. Загалом ідея непогана і здорова - врешті-решт вся інформація про об'єкти нерухомості все одно опиниться в новому Єдиному державному реєстрі. Цікаво інше: розміщувалися білборди від імені податкової служби. Здавалося б - де податкова, а де держреєстр. А зв'язок простий: із січня 2013 року починає діяти податок на нерухомість. Переведення інформації з БТІ до Держреєстру нерухомого майна - процес неспішний, тому що архіви зберігаються здебільшого на папері. Податківцям же інформація про власників житлової або комерційної площі знадобиться вже за кілька тижнів", - сказав Крамаренко.

За його словами, податкова адміністрація вже п'ятнадцять років мріє обчислювати і оподатковувати реальні доходи громадян, використовуючи непрямі методи їхнього визначення - дані про витрати, перелік об'єктів власності і так далі. І тепер виявляється, що інфраструктура для такої оцінки майже готова, а загальнодержавний реєстр нерухомості - один з її елементів. І не тільки для збору податків, а й для посилення контролю над власністю і витратами громадян.

"Розширюється сфера використання ідентифікаційних номерів. Наприклад, якщо раніше можна було не вказувати ІПН при оренді сейфових комірок, то тепер - обов'язково. Як результат - податкова моментально отримує дані про те, що пан Х отримав нове місце зберігання цінностей або документів. Дуже зручно для фіскальних цілей.

Готівковий обіг. Восени Нацбанк отримав право встановлювати обмеження на готівковий розрахунок за великі покупки. Відповідна норма з'явилася і в Цивільному кодексі. Поки що фактичних обмежень не запроваджено, але головний фінансовий регулятор у будь-який момент може зажадати платити за побутову техніку, авто або квартиру лише за допомогою карток. А враховуючи те, що будь-яка платіжна картка "видна" податківцям, проблем з відстеженням великих або не дуже покупок не буде. Наївні думають, що солідні придбання вдасться приховати за допомогою дроблення платежів. Але подібні операції можуть бути віднесені до "підозрілих" згідно з критеріями, що використовуються при боротьбі з "відмиванням брудних грошей".

Обмін валюти. Навіть банальний обмін валюти стає елементом контролю. Коли у таких операціях зажадали пред'являти документи, ідея була проста: зробити купівлю або продаж валюти менш комфортними, грубо кажучи, збити попит. Поки що копіювання паспорта в обмінниках не завдає особливих прикрощів. Але як тільки Нацбанк знову вирішить стягувати збір з продажу готівкової валюти, разом з ним обов'язково спробують ввести і вимогу вказувати при обміні валют ідентифікаційний код. Що означає: податкова отримає доступ до інформації про те, скільки валюти купив і продав будь-який платник податків.

Звіт про витрати. Останній штрих - поголовне декларування доходів і видатків. Наразі цю нездорову ідею відклали до кращих часів. Але не виключено, що її спробують реанімувати вже в 2013 році. Тим більше, як запевняють у податковій, технічно до цього вони вже готові. Отож поява відповідного законопроекту, що передбачає контроль складу власності, витрат і заощаджень громадян, - питання часу", - зазначив Крамаренко.

Як повідомлялось, прем'єр-міністр України Микола Азаров вважає, що Міністерство доходів і зборів створено для того, щоб унеможливити ухиляння від сплати податків.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1420 | Додав: adminA | Теги: доходами та витратами українців, facebook | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]