Чт, 2024-03-28, 17:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:29
За допомогою паразитів азіатський підвид сонечка-арлекіна завоював Європу
Інші останні Новини світу
Паразитичні гриби допомогли азіатському сонечку підкорити Європу й Північну Америку. З їхньою допомогою комаха заражає конкурентів, сама при цьому залишаючись неушкодженою. У людей сонечко-арлекін викликає алергію.

Дослідники відзначають, що незабаром H. axyridis може завоювати увесь світ, тому що воно здатне жити в різних кліматичних умовах.

До такого висновку дійшли німецькі мікробіологи з Гіссенського університету, чия стаття опублікована у свіжому випуску журналу Science, передає Infox.ru.

"Я не бачу способу зупинити неї - по-моєму, уже занадто пізно намагатися що-небудь зробити", - розповів Хейко Фогель, один з авторів роботи.

Колись сонечко-арлекін Harmonia axyridis було завезено в Європу зі Східної Азії для боротьби з попелицею. Однак незабаром вона початку безконтрольно розмножуватися й витісняти місцеві види сонечок.

Збираючись у величезні скупчення на зимівлю й потрапляючи у житлові будинки, H. axyridis викликає алергійні реакції в людей. Крім того, потрапляючи в збори винограду, сонечка цього виду псують смак вина.

Щоб зрозуміти, у чому причина успіху H. axyridis, автори статті порівняли її геном з геномом звичайних семицяткових сонечок (Coccinella septempunctata).

Виявилося, що в ньому є багато генів антибіотиків, у той час як семицяткове сонечко має всього один такий ген. Учені показали, що антибіотики потрібні H. axyridis для контролю за мікроспорідіями, присутніми в клітинах їхнього тіла.

Мікроспорідії - це гриби, які є внутрішньоклітинними паразитами безхребетних, риб та інших тварин. Дослідники з'ясували, що H. axyridis заражена мікроспорідіями, генетично близькими до роду Nosema, що викликає хвороби в бджіл.

Завдяки сильному імунітету H. axyridis не страждає від присутності мікроспорідій.

Однак інші види божих коробок від цих мікроспорідій гинуть. Учені довели це, роблячи сонечкам ін'єкції паразита, виділеного з гемолімфи H. axyridis. У природних умовах сонечка можуть заражатися паразитом, поїдаючи яйця й личинок свого азіатського конкурента. Швидше за все, саме завдяки дружбі з мікроспорідіями H. axyridis і змогла витіснити інші види.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 951 | Додав: admin | Теги: сонечко арлекін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]