Пт, 2024-04-19, 03:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:47
За кілька годин до нової "тиші" бойовики захоплюють сірі зони. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

Бойовики, які у вівторок, 22 грудня, вранці захопили розташований у "сірій зоні" н. п. Комінтернове (поблизу Маріуполя), не допустили до роботи в цьому районі представників Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ та відкрили вогонь по позиціях Збройних сил України.

"За останніми даними, бандити не допустили представників ОБСЄ для роботи в районі Комінтернового, а вже надвечір вони обстріляли позиції сил АТО на цій ділянці лінії розмежування з 82-мм мінометів", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті прес-центру штабу АТО у вівторок увечері.

Крім того, поінформували в штабі спецоперації, у вівторок удень диверсійно-розвідувальна група бойовиків вчинила спробу проникнути з Комінтернового на підконтрольну силам АТО територію. "Наші воїни їх вчасно виявили, зав'язався короткий бій, і бойовики відступили", - йдеться в повідомленні.

Крім того, не припиняються збройні провокації з боку НЗФ та на інших ділянках лінії розмежування сторін на Донбасі.

Так, протягом дня бойовики зі стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів та гранатометів били по позиціях ЗСУ в районі Пісків, Опитного, на південь від Авдіївки та біля Красногорівки, неподалік тимчасово окупованого Донецька. Також по військовослужбовцях ЗСУ на підступах до Мар’їнки прицільно бив снайпер.

"На північ від Горлівки зафіксовано кілька збройних провокацій неподалік Новгородського, Майорська та Зайцевого. Там вони застосовували гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю", - йдеться в повідомленні.

У Луганській області бойовики обстріляли один з українських опорних пунктів в районі н. п. Щастя.

"Загалом від початку доби бойовики майже 30 разів вдавалися до збройних провокацій проти наших захисників", - підсумували в штабі АТО.

Зазначимо, що сьогодні, 22 грудня, кілька годин тому у Мінську на засіданні Тристоронньої контактної групи було досягнуто домовленість про припинення вогню в ніч проти 23 грудня. "Ключова проблема, яка досі лишається без вирішення - це продовження обстрілу на лінії зіткнення. Саме тому є домовленості про повний і беззастережний режим тиші, починаючи з 00.00 в ніч з 22 на 23 грудня 2015 року. Ця ініціатива потрібна, в першу чергу, мирним жителям Донбасу, щоб вони могли в мирі зустріти Різдво Христове та Новий рік", - розповіла прес-секретарка Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

За добу в зоні АТО сталося два бойові зіткнення. Українські бійці присікли спроби бойовиків прорвати оборону - Турчинов

За добу у зоні проведення антитерористичної операції відбулись два бойових зіткнення, під час яких українські бійці зупинили спроби терористів прорвати оборону.

Про це секретар РНБО Олександр Турчинов заявив на зустрічі з надзвичайним і повноважним послом Великої Британії в Україні Джудіт Гоф, повідомили у прес-службі Ради нацбезпеки та оборони України.

У ході зустрічі сторони обговорили поточну ситуацію в Україні, питання реформування сектору безпеки та оборони і перспективи співробітництва між країнами.

На прохання посла Турчинов детально розповів про методи ведення Росією гібридної війни.

Також секретар РНБО наголосив, що російською стороною постійно зриваються Мінські угоди, "зокрема, щодня продовжуються обстріли українських позицій".

"Протягом останньої доби, крім обстрілів, відбулось два бойових зіткнення, під час яких підрозділи Збройних сил України зупинили спроби терористів прорвати нашу оборону", - повідомив він.

Турчинов зазначив, що вище політичне керівництво Російської Федерації руйнує систему колективної безпеки та нав`язує світові нову парадигму - сили та зброї.

"Саме тому ми вважаємо, що санкції проти Росії не можуть бути тимчасовими", - додав він.

Також співрозмовники приділили увагу питанням реформування сектору безпеки і оборони України. За словами Гоф, Велика Британія готова допомагати Україні на цьому шляху, "надаючи експертну та технічну підтримку".

Крім того, посол наголосила, що Велика Британія продовжить підтримувати Україну, "і це є нашим довготривалим зобов`язанням".

"Сподіваємось, що Україна невдовзі стане процвітаючою країною, зберігши свою територіальну цілісність", - підсумувала вона.

Військове командування проігнорувало перебування терористів у Комінтерновому - журналіст

Журналісти минулого тижня помітили в Комінтерновому російську розвідгрупу.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив журналіст Андрій Цаплієнко.

При цьому він зазначив, що генерали у відповідь на це сказали: "Ви, хлопці, щось наплутали. Це наші там спостерігають".

"Якби наші там спостерігали, не наші не зайшли б у село!!! Якщо б у "сірій зоні" працювали наші сили спеціальних операцій, то у супротивника не було б можливості заповнити вакуум у Комінтерновому", - обурився Цаплієнко.

Крім того, журналіст назвав те, що відбувається в цьому населеному пункті, "повзучою окупацією".

Раніше повідомлялося, що близько 100 бойовиків терористичної організації "ДНР" разом з танками і БТРами увійшли в село Комінтернове, що поблизу Маріуполя.

"Сьогодні вранці підрозділ незаконних збройних формувань чисельністю до посиленої роти увійшов в Комінтернове, що перебуває в "сірій зоні". За нашими даними, у них є бронетехніка, танки, а також інше озброєння, яке заборонене Мінськими домовленостями", - повідомив речник штабу АТО Антон Миронович.

Своєю чергою "Міноборони ДНР" спростувало інформацію про захоплення бойовиками села Комінтернового біля Маріуполя.

Як повідомлялося раніше, у селі Комінтернове, що знаходиться на нейтральній смузі - між підконтрольної України територією і тимчасово окупованою бойовиками територією, зараз проживає близько 300 жителів, які зазнають напади бойовиків-гастролерів, що вдиралися в населений пункт, грабували будинки і викрадали людей. Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський закликав ввести в Комінтернове військові підрозділи української армії або Національної гвардії для патрулювання і припинення подібних рейдів. Додамо, що нещодавно начальник облглавка поліції В'ячеслав Аброськін поінформував про те, що поліцейські почнуть патрулювати вулиці села Павлополь, територія якого також відноситься до "сірої зони". "Таким чином, територія "сірих зон" Донеччини зменшується, сподіваюся, за нами на допомогу жителям Павлополь прийдуть і інші служби", - зазначив він і зауважив, що до початку АТО в селі проживали близько 500 осіб, а в даний час залишилося близько 200, з них – 100 жінок і 30 дітей.

Ескалація насильства з боку російських найманців різко посилилася, починаючи з 8 листопада, коли група бойовиків у кількості приблизно 20 осіб намагалася штурмувати українські позиції поблизу Майорська (Донецька область). Отримавши адекватну відсіч, бойовики залягли і спробували вийти з бою, забравши поранених і вбитих під прикриттям мінометного вогню.

10 листопада диверсанти намагалися атакувати позиції українських військових у районі Новозванівки (Луганська область).

11 листопада президент Петро Порошенко повідомив, що військовослужбовці мають наказ давати відсіч ворогу у разі загрози їхньому життю.

12 листопада стало відомо, що російська сторона готує псевдоматеріали про "геноцид Україною російськомовного населення Донбасу", зокрема про нібито знищення українськими військовими близько 500 жителів села Сокільники Луганської області.

15 листопада українська сторона попередила місію ОБСЄ, що у разі подальшої ескалації ситуації на Донбасі сили АТО готові повернути на першу лінію оборони відведену артилерію.

25 листопада терористи з реактивних систем залпового вогню обстріляли непідконтрольну українській владі Горлівку з позицій в селища Спартак на околиці Донецька. У прес-центрі АТО розцінили такі дії бойовиків як спробу дискредитувати Збройні сили України.

1 грудня бойовики влаштувалися на свинофермі в Зайцевому і відкрили вогонь у напрямку школи, в якій розміщувався штатний підрозділ бойовиків "ДНР".

4 грудня бойовики вчинили атаку на опорний пункт Збройних сил України в районі села Павлопіль (входить до складу Павлопільської сільської ради Волноваського району Донецької області), проте були змушені відступити через відсіч з боку українських військовослужбовців.

Уночі проти 4 грудня і до ранку терористи вели обстріли на всіх напрямках, в штабі повідомляли про 14 порушень режиму тиші з боку бойовиків. Також вчора поблизу Гнутового на ворожій міні підірвалася українська БРДМ-2. Внаслідок цього 1 український військовослужбовець загинув, 5 - поранені. Координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук зазначав, що бойовики продовжують посилювати тактичні групи в районі Горлівки та Ясинуватої.

Зазначимо, що керівництво збройних сил Російської Федерації нещодавно реорганізувало 12-те командування резерву Південного військового округу у Центр територіальних військ, розташований у Новочеркаську. Відтепер саме ця структура здійснює безпосереднє керівництво 1-го та 2-го армійськими корпусами на території окремих районів Донецької і Луганської областей, тимчасово підконтрольних угрупованням "ДНР" та "ЛНР".

Протягом останнього часу бойовики, порушуючи Мінські домовленості, скоюють провокативні обстріли українських позицій. При цьому російські ЗМІ також намагаються безпідставно звинуватити українських військових у обстрілах місцевого населення. Такі факти свідчать про цілеспрямовані дії НЗФ ОРДО з дискредитації ЗС України, подальшого загострення конфлікту, небажання дотримуватися режиму припинення вогню і виконання Мінських домовленостей.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 767 | Додав: adminA | Теги: нова тиша, бойовики захоплюють сірі зони | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]