Вт, 2024-04-23, 17:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:40
За межами Землі вирішили шукати "розумні машини", а не гуманоїдів
Інші останні Новини світу науки і технологій

Один з провідних астрономів програми SETI, яка створена для пошуку позаземного розуму, заявив, що пошук інопланетян повинен брати до уваги і версію існування "розумних машин".

Раніше SETI розраховувала отримати сигнал від біологічних істот з планети, схожої на Землю, повідомляє Cybersecurity.ru.

Доктор Сет Шостак, який працює у проекті, вважає, що ймовірність виявлення інопланетного штучного розуму вища, ніж шанс зустріти біологічну форму життя.

Науковці, залучені в SETI, вже давно розмірковують про те, що проблема виникнення життя могла вирішуватися різними способами і з використанням різних речовин.

У зв'язку з цим інопланетяни можуть не тільки виглядати інакше, а й на біологічному рівні функціонувати геть не так, як люди.

Тим не менш, SETI досі працює, виходячи з припущення, що інопланетяни - живі організми в зрозумілому людям сенсі.

Отже, триває пошук живих форм, які б підпорядковувалися, принаймні, деяким правилам біохімії, жили протягом обмеженого часу, і, що найголовніше, еволюціонували.

За словами Шостака, для того, щоб біологічні організми були здатні вийти за межі їхньої власної планети, потрібно дуже багато часу. Технологія ж може розвиватися досить швидко, щоб затьмарити істот, що створили її.

"Подивимося на шкалу часу розвитку технологій. У якийсь момент інопланетяни винайшли радіо, потім вийшли в ефір, і вже потім у нас з'явився шанс знайти їх", - розповів дослідник.

"Але протягом кількох століть від винаходу радіо - так, принаймні, було в нашому випадку - інопланетяни могли винайти розумні машини. Можливо, і ми зможемо створити такі механізми в цьому столітті", - додав Шостак.

Водночас Джон Еліот з університету Лідс Метрополітен, один з найстаріших учасників програми SETI, вважає, що доктор Шостак висловлює думку, яку не можна назвати незвичайною для залучених у проект науковців.

"Шукаючи позаземні сигнали протягом останніх 50 років, програма SETI усвідомила, що шлях розвитку нашої власної технології, можливо, хороший індикатор того, як могли розвиватися інші цивілізації - якщо вони є", - заявив професор.

На його думку, мета їхнього дослідження змінюється й еволюціонує. Обидва дослідники визнають, що виявлення та розшифровка сигналів, що виходять від позаземних розумних машин, може виявитися складнішим завданням, ніж можлива робота з посланнями від біологічних форм життя.

Доктор Шостак припускає, що штучне позаземне життя має мігрувати в місця, особливо багаті на енергетичні ресурси - бо це єдине, що може цікавити машини.

У зв'язку з цим він пропонує зосередити зусилля SETI на гарячих, молодих зірках і центральних районах галактик.

Зазначимо, астрономи Абрахам Лоеб з Гарварду і Едвін Тернер з Прінстону запропонували нову схему пошуку позаземних цивілізацій. На часі єдиний у світі великий проект з пошуку таких цивілізацій - SETI - покладається на виявлення радіосигналів інопланетян. Разом з тим, розвиток оптичних технологій на Землі показує, що просунуті позаземні цивілізації можуть майже не використовувати радіохвиль, які можна було б реєструвати на космічних відстанях.

До речі, телескоп NASA виявив понад мільярд планет, які можуть населяти позаземні цивілізації.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1083 | Додав: nowyny | Теги: розумні машини, гуманоїди | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]