Чт, 2024-03-28, 10:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:28
За націоналізацію ПриватБанку кожен заплатить по 3 тисячі
Інші останні Економічні новини

Від націоналізації ПриватБанку найбільше програла держава, адже витратить на його капіталізацію 116 мільярдів гривень за рахунок збільшення держборгу. Про це в інтерв'ю "Укрінформу" заявив заступник глави Національного банку Олег Чурій.

"На жаль, це було погане рішення, але краще з можливих. Держава програла. Вона витратить 116 мільярдів гривень на капіталізацію за рахунок збільшення свого держборгу", - сказав Чурій.

За його словами, підрахунки економістів показали, що сума боргу з розрахунку на кожного українця збільшилася на 3 тисячі гривень.

"Кожному націоналізація коштує 3 тисячі", - додав заступник глави НБУ.

Банкрутство ПАТ КБ "ПриватБанк" без подальшої купівлі його Міністерством фінансів принесло би катастрофічні втрати, повідомив Чурій.

"Це були би катастрофічні втрати для населення, бізнесу та держави теж. Відшкодування з Фонду гарантування вкладів по цьому банку становили б 95 млрд гривень. Це ненабагато менше, ніж капіталізація. (116 млрд грн - ред.)", - розповів про наслідки альтернативного націоналізації варіанту для ПриватБанку Чурій.

За його словами, втрати бізнесу становили б 85 млрд гривень.

"Це було би катастрофою і не обмежилося б одним банком", - запевнив він, додавши, що міг спрацювати "принцип доміно", коли слідом за падінням ПриватБанку збанкрутували би й інші фінустанови.

Як повідомлялося, уряд за пропозицією Нацбанку і акціонерів ПриватБанку 18 грудня ухвалив рішення про націоналізацію банку: держава отримає 100% в капіталі ПриватБанку, а обсяг емісії облігацій внутрішньої держпозики для цих цілей оцінюється в межах 116,8-148 млрд грн.

Після цього банк на добу призупинив проведення операцій юросіб, а вранці 20 грудня відновив їх лише частково, обмеживши доступ до коштів, наявних на рахунках до 19 грудня.

ПриватБанк у другій половині дня відновив платежі корпоративних клієнтів, а з 21 грудня – відновив ліміти за овердрафтами.

У понеділок, 19 грудня, голова Національного банку Валерія Гонтарєва заявила: ПриватБанк зарахований до категорії неплатоспроможних. За її словами, дефіцит капіталу банку становив 116 млрд гривень, а 97% корпоративного кредитного портфеля було роздано компаніям, пов'язаним з акціонерами.

Цю "дірку" держава планує закрити випуском облігацій держпозики. Перший транш цінних паперів на 43 мільярди гривень буде випущений до кінця року.

До кінця дня у "ПриватБанку" будуть зняті усі обмеження, – Шлапак

Рішенням правління ПАТ КБ "ПриватБанк" всі обмеження, які вводились тимчасовою адміністрацією зняті і 22 грудня до кінця дня клієнти отримають доступ до повного набору послуг банку. Про це заявив новий голова правління "ПриватБанку" Олександр Шлапак, пише Економічна правда.

"Хотів би відзначити для клієнтів банку, що протягом трьох останніх днів, які працювала тимчасова адміністрація, були накладені певні обмеження на діяльність банку, однак сьогодні рішенням правління всі ці обмеження зняті і сьогодні до кінця дня клієнти отримають повний набір послуг, який раніше надавався "ПриватБанком", - зазначив Шлапак.

За його словами будуть розблоковані кореспондентські рахунки, відновлені нарахування відсотків, система SWIFT буде працювати в належному режимі, почне видаватися кредитовий драфт та запрацюють інші послуги, на які були накладені обмеження.

"Закінчується час обмежень і роботи тимчасового адміністратора, правління приступило до виконання своїх обов’язків і завтра ми будемо говорити про майбутнє, а воно, при такій підтримці державою буде надзвичайно цікавим", - додав він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 647 | Додав: adminA | Теги: націоналізація приватбанку, 3 тисячі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]