Пт, 2024-04-19, 08:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:07
За останні 10 років єдиний казначейський рахунок України впав до рекордного мінімуму
Інші останні Економічні новини
В умовах постійного дефіциту коштів в системі держфінансів показник ліквідності єдиного казначейського рахунку до початку листопада впав до рекордно низького за десятиліття рівня.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на повідомлення Держказначейства.

Згідно з оперативними даними, за січень-жовтень доходи загального фонду держбюджету зросли на 4,7%, або 10,8 млрд гривень - до 241,4 млрд гривень. Зокрема, в жовтні в казну надійшло 24,7 млрд гривень (+11,7% до факту 2012 року). Це вже другий місяць поспіль, коли відрахування до загального фонду виявляються більше, ніж минулорічні показники.

Однак, за інформацією видання, Мінфін вимагав зібрати більше податків - недобір у жовтні склав 4,2 млрд гривень.

Враховуючи, що загальний фонд держбюджету-2013, з якого фінансуються всі захищені статті витрат, був складений виходячи з 11-процентного зростання доходів, для його виконання у листопаді-грудні уряд має зібрати 80,7 млрд гривень. Сподіватися на НБУ влада більше не може: при плані в 22,8 млрд гривень центробанк до 1 жовтня вже перерахував 19,75 млрд гривень.

Таким чином, в IV кварталі він може виділити лише 3 млрд гривень.

Як пише видання, критичну ситуацію у сфері держфінансів підтверджують і дані про стан єдиного казначейського рахунку (ЄКР). 1 листопада обсяг вільних коштів на рахунках Держказначейства скоротився до рекордно низьких за 10 років показників.

За місяць він знизився майже в 10 разів - до 410 млн гривень. Настільки низький показник був на початку року - 458 млн гривень, після чого залишки становили 2,8-4,1 млрд гривень. Гірше, ніж зараз, останній раз було в серпні 2003 року, коли в розпорядженні Кабміну залишалося всього 341 млн гривень.

За інформацією співрозмовника видання, близького до уряду, до кінця року на захищені статті витрат не вистачає 18 млрд гривень.

"Бюджетні установи не отримують грошей, їх вже переводять на фінансування через спецфонд. Багатьом бюджетникам навіть аванс за жовтень ще не виплатили", - сказав він, пояснивши, що "бюджет виконується за рахунок авансів з податку на прибуток і блокування податкових накладних".

"Не видається відшкодування ПДВ тим підприємствам, за якими ніхто не стоїть. Так було і в 2004 році", - сказав він.

Як повідомлялося раніше, з початку року дефіцит держбюджету склав 34,75 млрд гривень, що в 2,1 рази перевищує показник за 8 місяців 2012 року. Разом дефіцит загального фонду держбюджету в серпні зріс порівняно з липнем на 0,18 млрд гривень - до 6,96 млрд гривень. Дефіцит запланований на рівні в 50,59 млрд гривень, у тому числі по загальному фонду - 44,53 млрд гривень.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 860 | Додав: adminA | Теги: рекордного, 10 років мінімуму, впав, України, єдиний казначейський рахунок | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]