Пт, 2024-03-29, 00:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:08
За помилки в податкових деклараціях малий бізнес не штрафуватимуть
Інші останні Економічні новини

Малий бізнес звільнений від штрафу у разі виявлення податковою недоплати за податками, якщо підприємець сплатив основну їх суму. Штраф у 25-50% не накладатиметься до 31 грудня 2016 року.

Так прокоментувала підписаний 7 серпня президентом України закон №2004 про внесення змін у Податковий кодекс щодо зменшення податкового навантаження на платників податків голова парламентського профільного комітету Ніна Южаніна, повідомляє "Укрінформ".

"Закон передбачає скасування до 31 грудня 2016 року штрафних санкцій за актами перевірок малого бізнесу (підприємства з річним доходом до 20 млн грн) у разі добровільної сплати основної суми податкового зобов'язання", - пояснила вона.

За словами Южаніної, якщо перевіряючі органи виявили недосплату податків, то бізнес має її сплатити у 10-денний термін.

"Але якщо ти навіть погодився, що припустився помилки (у звітності), то за недоплаченою сумою зразу нараховується податковим органом штраф 25-50%. Для малого бізнесу це значна сума. Малий бізнес не може забезпечити себе висококваліфікованими кадрами, які б точно не допускали помилок. Якщо помилка справді допущена ненавмисно, то дайте можливість малому бізнесу сплатити суму недоплаченого податку в бюджет, не застосовуючи до нього драконівські штрафи", - зауважила Южаніна.

Вона додала, що закон також скасовує нарахування пені при самостійному виявленні помилок у звітності за умови подання ним уточнюючого розрахунку протягом 90 днів.

Нагадаємо, законопроекту №2004 "Про внесення змін до Податкового кодексу" (щодо зниження податкового тиску на платників податків) передбачає включення до Податкового кодексу норми, згідно якої контролюючим та іншим органам забороняється використовувати акт перевірки в якості підстави для будь-яких дій до того моменту, поки платник податків під розпис не ознайомлений з результатами перевірки, зафіксованими в акті.

Законопроект також уточнює перелік документів, які дають контролюючим органам право розпочати перевірку.

Тепер для проведення перевірки потрібно, щоб копія наказу про перевірку містила наступну інформацію:

- дату видачі,

-найменування контролюючого органу,

-найменування та реквізити об'єкта (прізвище, ім'я, по батькові перевіряється фізособи-платника податків),

- обставини для перевірки та інформацію, яка це підтверджує,

- дату початку та тривалість перевірки,

- посада та прізвища посадових осіб, які проводять перевірку,

- інформацію про здійснення попередньої перевірки.

При виконанні цих умов наказ на перевірку є дійсним за наявності підпису керівника контролюючого органу або його заступника, скріпленого печаткою.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 859 | Додав: adminA | Теги: податкові декларації, малий бізнес, помилки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]