Пт, 2024-04-19, 21:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:17
За рахунок танення льоду Гренландія піднімається з води - попередили науковці
Інші останні Новини світу науки і технологій

Крижана шапка Гренландії втратила 100 мільярдів тонн льоду за аномально теплий 2010 рік. У результаті острів піднімається, цитує РИА "Новости" інтернет-видання State Column, яке ділиться результатами дослідження групи науковців з Університету штату Огайо (США).

На думку керівника групи дослідника Майкла Бевіса, єдине пояснення значного підняття острова - інтенсивне танення льодів в 2010 році, викликане, зокрема, глобальним потеплінням.

"Іншого пояснення в нас немає. Підняття острова корелює з картами аномально високого танення льоду в 2010 році... Ті території, де найбільше днів кількість льоду була нижче середнього багаторічного значення, піднялися найсильніше", - наводяться в повідомленні слова Бевіса.

Вага крижаної шапки "придавлює" ділянки зайнятої нею земної кори, науці цей процес відомий як гляціоізостазія - дуже повільні вертикальні і горизонтальні рухи земної поверхні при появі і знятті навантаження від льодовиків.

Дані про висоту над рівнем моря, на яких грунтується дослідження, зібрані науковцями з розосереджених по Гренландії 50 високоточних GPS-передавачів. Поблизу територій з мінімальною в 2010 році кількістю льоду відзначено наібольшне "підвищення" корінних порід - до 2,6 сантиметра.

Проаналізувавши отримані дані, науковці прийшли до висновку, що підняття острова - не постійний процес, а "імпульсний", як і танення льоду, яке на нього вплинуло, йдеться в повідомленні.

"Танення льоду і пов'язане з ним підняття острова - не зовсім континуальний процес, і ці імпульси можуть нам допомогти передбачити "ритми" підвищення рівня моря", - вважає Бевіс.

Нагадаємо, що минулий 2010 рік побив рекорди з температури, а це десятиліття стало найспекотнішим. За словами науковців, період з січня по жовтень 2010 року наздогнав 1998 та 2005 роки. 2010-й увійшов до "трійки" рекордно теплих років.

Того ж спекотного 2010-го року льодовики, які мільйон років тому придавили острова Північної Атлантики, почали танути. Звільняючись від важкого вантажу, Ісландія, Шпіцберген і Гренландія почали підніматися з води.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1037 | Додав: adminA | Теги: Гренландія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]