Ср, 2024-04-24, 11:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:46
За ґратами – лише п’ята частина корупціонерів - дослідники розповіли про хабарництво в Україні
Інші останні Кримінальні новини

Дослідники з міжнародної некомерційної організації Transparency International оприлюднили дані про хабарництво в Україні. За їхньою інформацією, з 2014 року "середній" хабар в країні зріс з 30 тис. до 40 тис. гривень.

Детальну статистику у вівторок 5 квітня було опубліковано на сайті Transparency International.

Загальний розмір зафіксованих хабарів в 2015 році склав 19 млн. гривень - це на 3 млн. більше, ніж роком раніше. Підвищення "розцінок" пояснюється не тільки зростанням курсу долара, але і дуже "лояльним" судочинством - лише 19% обвинувачених у хабарництві чиновників виявилися за ґратами. 9% домоглися виправдання, 34% заплатили штраф (близько 20 тис. гривень), решта 38% "відбулися" випробувальним терміном.

"Попередні висновки – в судах відсутня узагальнена практика покарання хабарників. Так, наприклад, штрафом у 17 тисяч гривень суди карали як тих, хто отримав хабар у розмірі менше однієї тисячі гривень, так і тих, хто отримував більше 20 тисяч. А в минулому році середній розмір штрафу виявився навіть нижчим, ніж середній розмір неправомірної вигоди", - зазначив редактор інтернет-видання про судові спори "Перша інстанція" Федір Орищук.

Що характерно, чим більше "улов", тим простіше хабарнику ухилитися від відповідальності, розповіла аналітик TI Ірини Рибакова.

"Середній розмір хабара, який не змогли довести в суді, склав 90 тис. грн. А розмір вигоди, за яку зловмисникові присудили штраф, склав близько 15 тис. грн. У в’язницю потрапили чиновники, які у середньому отримали 85 тис. грн. Якщо апелювати цими цифрами, то можна дійти висновку: чим більший хабар, тим вищі шанси на безкарність", - наголосила вона.

Виходячи зі статистики, корупція найбільше поширена в правоохоронних органах і судах (14% від загальної кількості справ про хабарі). На другому місці за рівнем корупції – земельна сфера (10%), на третьому – медицина (8%).

Зазначається, що було проаналізовано близько 1000 справ за статтею 368 Кримінального кодексу ("вимагання/отримання неправомірної вигоди") у період з березня 2014 по лютий 2016 року. Дослідження проводилося в рамках проекту "Судді під прицілом" за підтримки Посольства США в Україні.

Нагадаємо, у січні 2016 року "Тransparency International Україна з посиланням на дані дослідження Bertelsmann Foundation Transformation Index інформувала про те, що за рік Україні вдалося заробити лише один додатковий бал за результатами світового Індексу сприйняття корупції CPI 2015 року, який наразі становить лише 27 зі 100 можливих. У всесвітньому рейтингу Україна посідає 130-те місце зі 168 позицій замість 142-го зі 175 торішніх. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 903 | Додав: adminA | Теги: ґрати, дослідники, п’ята частина корупціонерів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]