Пт, 2024-03-29, 11:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:50
За рік український науковець став автором 12 сенсаційних винаходів
Інші останні Новини з регіонів України

За підсумками конкурсу "Винахід року" найкращим молодим науковцем України став харків'янин Олександр Мірошник. Доцент кафедри комп'ютеризації та інтегрованих технологій Харківського університету сільського господарства ім. П. Василенка надіслав на конкурс з десяток корисних у побуті винаходів.

"Винаходити я почав тоді, коли став писати докторську дисертацію. Щоб її захистити, необхідно було зробити не одну корисну модель. Так, лише за рік я зробив 5 винаходів і спорудив 8 корисних моделей. Все це я відправив у вересні минулого року на конкурс", - поділився з "Сегодня" Олександр Мірошник.

Члени журі високо оцінили розробки харківського винахідника і навіть вирішили, що три з його ноу-хау гідні посісти перші місця на п'єдесталі переможців. Перше місце отримав "перемикач відпаювань трансформатора". Цей прилад допоможе уникнути різких перепадів напруги в мережі, від яких найчастіше потерпає побутова техніка і вигорають цілі квартири.

"На підстанціях встановлюється безконтактний перемикач між фазами. Він забезпечує належні 220 вольт. Досягається це перемиканням відпаювань. Він їх перемикає залежно від кількості споживаного струму в одному будинку", - пояснює молодий дослідник.

Друге місце посіла корисна модель Олександра Мірошника, дія якої також спрямована на те, щоб у будинках була належна напруга.

"Від трансформатора йде лінія електропередачі. Вона в кожен будинок має подавати напругу 220 вольт. Але, на жаль, наші лінії дорогою часто втрачають напругу. Наприклад, на початку лінії справді є 220 вольт, а до споживача доходить лише 180. Це також позначається на роботі техніки", - каже Мірошник. Науковець пропонує встановлювати на лінії електропередач вольтододавальний трансформатор, завдяки якому в квартирах завжди буде стабільна напруга.

Третю переможну розробку Олександр Мірошник називає "пристроєм моніторингу параметрів якості електродвигунів". Складний прилад зовні нагадує електролічильник, але з більш складною "начинкою".

"У кожного мотора є термін дії, а цей пристрій зможе визначити, чи здатний двигун прослужити належні 10 років в наявному електричному середовищі. Він прорахує, за яких умов електродвигун працюватиме нормально, а за яких - перегріватиметься, псуватиметься і, відповідно, очікуваний термін не відпрацює", - пояснює молодий науковець.

Корисним пристроєм вже зацікавилися на приладобудівному заводі ім. Шевченка. Заводчани розробляють дослідний зразок пристрою, щоб його можна було випробувати на ділі. Проте на заводі цілий місяць просиділи без світла, тож, коли прилад побачить світ, поки що невідомо.

Дослідник запатентував усі 12 винаходів, а за три з них отримав грамоти. Не виключено, що вже найближчим часом розробки Мірошника полегшать життя харків'ян.

Нагадаємо, науковці з Харкова винайшли прилад, який дозволить заряджати мобільник від вогню. Якщо ви опинилися далеко від цивілізації і звичної розетки, достатньо буде лише розвести багаття. Студенти фізико-енергетичного факультету ХНУ ім. Каразіна на чолі з викладачем розробили експериментальний пристрій за тиждень. В основі розробки - дипломна робота одного із студентів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 1044 | Додав: adminA | Теги: винаходів, 12, Український науковець | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]