Пт, 2024-04-26, 00:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:15
За статус всесвітньої спадщини ЮНЕСКО позмагаються два українських об'єкти
Інші останні Культурні новини
ЮНЕСКО відібрало два українських об'єкти, які можуть увійти до списку всесвітньої спадщини. Про це пише "КоммерсантЪ-Україна".

Перший з них включає вісім дерев'яних церков Західної України, другий - древнє місто Херсонес Таврійський і його хора (земельні наділи громадян Херсонеса) у Севастополі. Голосування з цього питання відбудеться на 37-й сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка пройде в Камбоджі з 16 по 27 червня.

Всього на сесії список всесвітньої спадщини може бути збільшений на 32 об'єкти. Зараз із 962 об'єктів всесвітньої спадщини п'ять перебувають в Україні. Це історичний центр Львова, геодезична дуга Струве, букові ліси Карпат, Резиденція митрополитів православної церкви Буковини і Далмації, Софія Київська та Києво-Печерська лавра. Однак архітектор, дійсний член міжнародної ради зі збереження пам'яток і визначних місць (ІКОМОС) Георгій Духовичний невисоко оцінює шанси українських заявок:

"Якщо Херсонес розглядати як ареал, то, може бути, так, але Володимирський собор, що знаходиться на його території (реконструйований у 2004 році) - безумовно, ні, оскільки це новобудова. І що вже говорити про дерев'яні церкви, які у нас регулярно горять, якщо і кам'яні храми знаходяться в жалюгідному стані ".

Член парламентського комітету з питань культури і духовності Олександр Бригинець зазначає, що Україна має найменшу кількість об'єктів всесвітньої спадщини серед європейських країн, і виною тому - політика держави.

"Наша влада заявляє про готовність зберігати ці об'єкти, але на практиці забудовує буферні зони Софії Київської та Києво-Печерської лаври. Через це їм постійно загрожує виключення зі списку ЮНЕСКО", - сказав пан Бригинець.

Нагадаємо, в 2012 році ЮНЕСКО висловлювало невдоволення з приводу зведення багатоповерхового житлового комплексу біля стін Софії Київської.

Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО рекомендував Україні запровадити мораторій на будівництво висоток у центрі столиці, змінити проекти споруджуваних будинків і знизити поверховість до рівня ландшафту.

У травні 2013 року Київська міська рада доручила департаменту земельних ресурсів КМДА зняти з реєстрації договір оренди земельної ділянки на розі вулиці Стрілецької та Георгіївського провулку біля Софійського собору.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 849 | Додав: adminA | Теги: статус всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, два українських об'єкти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]