Пт, 2024-03-29, 12:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:29
За три прогули треба позбавляти депутатського мандата - Порошенко згоден
Інші останні Політичні новини

Президент України Петро Порошенко у відповідь на електронну петицію доручив Конституційній Комісії вивчити внесення змін до чинної Конституції щодо позбавлення мандату народного депутата за три прогули протягом однієї сесії.

Про це повідомляє офіційний сайт голови української держави.

Під петицією за те, щоб "за три пропуски (без поважних причин) пленарних засідань знімати мандат з депутата", підписалися понад 25 тисяч осіб.

Порошенко у своїй відповіді зазначив, що встановлення відповідальності народних представників за пропуск без поважних причин засідань парламенту є досить поширеним явищем у багатьох країнах, зокрема США, Великій Британії, Португалії, Канаді, Бразилії, Індії.

"Системний аналіз Конституції України свідчить, що вичерпний перелік підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України визначено у статті 81 Основного Закону України", - йдеться у відповіді.

Порошенко також нагадав, що створив Конституційну Комісію.

"Ураховуючи основні завдання цього спеціального допоміжного органу, я звернувся до голови Конституційної Комісії, голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана з проханням на засіданні робочої групи Конституційної Комісії з питань організації державної влади та децентралізації розглянути питання про внесення зміни до статті 81 Конституції України щодо дострокового припинення повноважень народного депутата України у разі його відсутності без поважних причин на трьох пленарних засіданнях Верховної Ради України протягом однієї чергової сесії", - заявив Порошенко.

Як свідчать підрахунки громадських активістів, за перший рік роботи найбільшими прогульниками у Верховній Раді є найзаможніші парламентарі з-поміж тих, хто раніше належав до одіозної Партії регіонів (ПР). За даними ОПОРИ, на жодному засіданні комітету, до складу якого вони входять, не були присутні чотири народних депутати: Юрій Бойко і Михайло Добкін ("Опозиційний блок"), Олександр Пресман ("Відродження") та В'ячеслав Богуслаєв ("Воля народу").

Загалом депутатські групи "Воля народу" й "Партія "Відродження", фракція "Опозиційного блоку" найгірше відвідують засідання парламентських комітетів.

Якщо ж брати в цілому, то народні депутати, які заробляють більше мільйона гривень, майже не відвідують засідання комітетів Верховної Ради.

В свою чергу Гройсман переконаний, що нинішнє законодавство не дає керівництву парламенту ефективних механізмів впливу на дисципліну та відвідуваність народними депутатами пленарних засідань і комітетів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 745 | Додав: adminA | Теги: три прогули, депутатський мандат, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]