Пт, 2024-04-19, 05:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:34
За взаємною згодою показ в Києві скандальної "Волині" перенесли на невизначений час
Інші останні Іншомовні новини

Показ польського фільму "Волинь" режисера Войцеха Смажовського, який мав відбутися 18 жовтня у столичному кінотеатрі "Київ", за взаємною згодою сторін перенесено на більш пізній період.

Про це у понеділок 17 жовтня заявила речниця МЗС Мар'яна Беца, передає "Укрінформ".

"Показ фільму "Волинь" за взаємною згодою перенесено на більш пізній період. Дата показу буде визначатися у двосторонньому форматі", - сказала Беца.

Вона уточнила, що МЗС України не забороняло фільм, а рекомендувало Польському інституту в Києві перенести показ на пізніший період, в Інституті з цим погодилися і скасували анонсований раніше захід.

Зазначимо, що після закритого показу фільму, на який Польський Інститут запрошував гостей, мала відбутися зустріч із режисером Смажовським.

Фільм "Волинь" 7 жовтня вийшов у прокат у Польщі. Фільм викликав бурхливу дискусію в інтелектуальних колах Польщі та журналістському середовищі. На думку одних, цей фільм має прискорити процес польсько-українського примирення, на переконання інших, він лише розпалить емоції, поглибить взаємні стереотипи і не сприятиме нормалізації відносин в історичній площині.

В'ятрович пояснив, у чому небезпека фільмів на кшталт "Волині"

Стрічки на кшталт "Волині" Войцеха Смажовського, завтрашній показ якої скасував Польський Інститут у Києві, справді здатні розпалювати ворожнечу між українцями та поляками.

На цьому наголосив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

"Я читав сценарій, знаю думку людей, що бачили фільм. І, на жаль, переконаний, що він покликаний радше зіграти на існуючих міфах і стереотипах, які є в польській свідомості, замість того, аби розповісти справжню історію того, що сталося. Я думаю, що такого роду фільми справді можуть розпалювати ворожнечу між українцями і поляками", - наголосив В'ятрович.

Він додав, що фільм почали знімати ще під час або навіть до подій на Майдані, але поява його саме зараз – в час загострення польсько-українських відносин, наростання антиукраїнських настроїв в Польщі, протистояння між Україною і Росією – особливо негативна.

"З прочитаного мною сценарію я можу судити, що фільм є доволі антиукраїнським. Його показ у нас може викликати доволі негативну реакцію. Фільм, побудований на стереотипному зображенні українців як різунів, очевидно, не сподобався би більшості нашої аудиторії", - вважає В'ятрович.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іншомовні новини | Переглядів: 908 | Додав: adminA | Теги: невизначений час, показ в Києві скандальної Волині | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]