Сб, 2024-04-20, 11:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:21
Заборонили кривдити геїв у Молдові, інакше - штраф або в'язниця
Інші останні Новини світу
Парламент Молдови проголосував за запровадження штрафів за дискримінацію. Відповідні поправки в кримінальне та адміністративне законодавство депутати ухвалили 26 грудня у другому читанні.

Поправки пов'язані з раніше ухваленим в Молдові законом "Про рівність можливостей", що забороняє різні форми дискримінації - зокрема дискримінацію сексуальних меншин, уточнює Publika.md.

Штрафи за дискримінацію, як наголошується, сягатимуть 60 тисяч леїв (до 40 тис грн). У випадку, якщо обмеження прав людини за тими чи іншими ознаками призвело до його смерті, винний може бути засуджений до позбавлення волі терміном до шести років.

За розміщення дискримінаційних повідомлень у громадських місцях, зокрема, буде стягуватися штраф до 12 тисяч леїв (до 8 тис грн). За оголошення дискримінаційного характеру про вакансії - до дев'яти тисяч леїв (до 5,6 тис грн).

Положення про штрафи набере чинності в 2013 році. Фіксувати випадки дискримінації буде спеціальна рада (правда, як наголошується, ця структура досі ще не створена).

Законопроект, що забороняє різні форми дискримінації (за етнічною, статевою та іншими ознаками), обговорювалося в Молдові протягом кількох років. Його ухвалення було однією з умов, на яких Євросоюз готовий спростити візовий режим з республікою.

Прийняття закону затрималося через протести вірян, яким не сподобалося, що документ серед іншого забороняє дискримінацію гомосексуалістів. Авторів закону в зв'язку з цим звинуватили в "легалізації содомії" і спробах підготувати ґрунт для узаконення одностатевих шлюбів та усиновлення дітей гей-парами. Зрештою в текст внесли поправки, які уточнюють, що закон не заперечує традиційного поняття сім'ї (як союзу чоловіка і жінки) і не стосується усиновлення дітей.

У той же час пасаж про заборону на дискримінацію секс-меншин, який супротивники документа вимагали викреслити, зберігся в одній із статей (а саме - у статті 7, яка забороняє дискримінацію у сфері працевлаштування). Закон "Про рівність можливостей" ухвалено у травні 2012 року і тоді ж підписано президентом.

Нагадаємо, 17 червня 2011 року вперше в історії людства Рада ООН з прав людини ухвалила резолюцію, що забороняє дискримінацію на основі сексуальної орієнтації.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1046 | Додав: adminA | Теги: штраф або в'язниця, Молдові, геїв | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]