Сб, 2024-04-20, 12:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:02
Задля наведення ладу на українських ринках в Кабміні розробили окремий закон
Інші останні Економічні новини
Рада підприємців при Кабінеті міністрів розробила законопроект "Про ринки та про організацію торгівлі на ринках", передає "КоммерсантЪ".

У документі запропоновано класифікувати ринки за конструкцією (криті, відкриті, комбіновані), часом діяльності (постійно діючі, сезонні, ранкові, вечірні), місцем розташування, видами торгівлі (опт/роздріб), товарною спеціалізацією.

Нині законодавчо прописані правила торгівлі лише за деякими видами ринків, наприклад, оптовим.

Створення та організація ринків стануть можливими тільки після перемоги в конкурсі, проведеному селищними, сільськими і міськими радами. Для участі в конкурсі юридична особа повинна подати затверджений паспорт ринку і бізнес-план на 20 років. Документи повинні містити зобов'язання створити протягом року громадське об'єднання продавців ринку, яке буде захищати їхні інтереси. Такі об'єднання також отримають право викупити частки в статутному капіталі керівної компанії.

Дозвіл на організацію ринку буде видаватися безкоштовно на 20 років з можливістю пролонгації в разі виконання умов бізнес-плану. Договір оренди з продавцем буде не менше п'яти років, а розмір орендної плати і тарифи на послуги на території комплексу узгоджуватимуть з місцевою владою після затвердження Кабміном порядку визначення плати.

За словами керівника секретаріату ради Андрія Забловського, документ після погодження з громадськістю та державними органами вдасться передати в парламент лише у 2014 році.

У Союзі орендарів і підприємців пропонують запровадити систематизований відбір проектів, щоб створення конкурсних комісій не стало благодатним ґрунтом для корупції. Глава Федерації роботодавців ринків Запорізької області Анатолій Горбатов зазначає, що громадські організації торговців неприбуткові, тому коштів на викуп частки в капіталі ринків у них немає. "А якщо це приватний ринок, і інвестор вклав кошти в його будівництво, розраховуючи на певний дохід, а йому саме і кажуть: продай торговцям!?" - обурюється Горбатов.

Начальник об'єднання "Укоопринкторг" (управляє 35% ринків) Василь Паламарчук пропонує шукати золоту середину, оскільки в разі купівлі частини капіталу виникне і земельне питання.

Проблемою стане і розробка бізнес-плану розвитку, оскільки прогнозувати в нинішніх умовах перспективи торгівлі нереально. Крім того, навряд чи підприємці укладуть договори з юрособою, яка лише має намір брати участь у конкурсі на створення ринку. А без таких договорів його не допустять до конкурсу. Пріоритетним критерієм для комісії при виборі переможця має стати надання не менше 25% торговельних місць на ринку продавцям, які торгують товарами власного виробництва.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 918 | Додав: adminA | Теги: українських ринках, окремий закон, Кабміні, Ладу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]