Пт, 2024-03-29, 17:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:11
Загальний обсяг взаємних претензій "Нафтогазу" й "Газпрому" становить 50 мільярдів - Коболєв. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Загальний обсяг взаємних претензій НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Газпром" в Стокгольмському арбітражі становить близько 50 млрд доларів. Про це повідомив глава НАК Андрій Коболєв в ефірі "5 каналу" ввечері в середу, 20 квітня 2016 року.

"Загальна вартість обох судових позовів в трибуналі в Стокгольмі становить близько 50 млрд доларів", - сказав він.

У зв'язку з цим глава НАК закликав обережно коментувати, оцінювати або приймати рішення щодо газових питань, в тому числі щодо реорганізації "Нафтогазу", оскільки це може негативно для країни вплинути на рішення арбітражу.

Коболєв нагадав, що за договором купівлі-продажу газу "Нафтогаз", зокрема, вимагає від російської компанії повернення переплати за придбаний газ, зниження ціни закупівлі за контрактом в майбутньому, скасування принципу "бери або плати".

У частині контракту на транзит газу НАК вимагає перегляду системи тарифоутворення, впровадження принципу "качай або плати", гарантування щорічних контрактних обсягів транзиту до кінця дії угоди, розблокування віртуальних потоків газу з Європою і передачі транзитного контракту на нового оператора.

За його словами, держхолдинг вже подав в арбітраж усі необхідні письмові матеріали, а восени почнуться слухання сторін.

Нагадаємо, в червні 2014 року компанія "Нафтогаз України" подала позов до російського газового монополіста "Газпром" в Арбітражний інститут торговельної палати Стокгольма. Окрім перегляду ціни на російське паливо, що різко зросла з другого кварталу 2014 року більш ніж на третину - до 485 доларів за тисячу кубометрів, у позовній заяві "Нафтогазу" є вимога до "Газпрому" повернути 6 млрд доларів, які українська компанія переплатила з 2010 року.

Україна хоче переглянути в цілому умови газового контракту з "Газпромом" від 2009 року.

Своєю чергою "Газпром" направив до Стокгольму "уточнені вимоги" до НАК "Нафтогаз України" за контрактом купівлі-продажу газу від 19 січня 2009 року. Загальна сума позовних вимог "Газпрому", з урахуванням включення "додаткового вимоги" - оплати 2,549 млрд доларів за невибрані в III кварталі 2015 року обсяги газу за умовою "бери або плати", у березні цього року становила 31,759 млрд доларів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 685 | Додав: adminA | Теги: 50 мільярдів, обсяг взаємних претензій Нафтогазу , - Коболєв | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]