Сб, 2024-04-20, 09:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:14
Загальний страйк триває у Греції. ВІДЕО
Інші останні Новини Європейського Союзу

У Греції триває загальний страйк. Парламент має розглянути у другому читанні пакет заходів, які передбачають звільнення тисячі держслужбовців, скорочення зарплат і пенсій. Поліція готується до нових безладів, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Сутички демонстрантів з поліцією тривали в Афінах всю ніч.

Вдень у середу у столиці Греції пройшла багатотисячна демонстрація, учасники якої протестували проти планів уряду урізати зарплати і пенсії, а також скоротити близько 30 тисяч робітників у держорганах і бюджетних установах.

Заходи жорсткої економії були схвалені грецьким парламентом у першому читанні в середу. Тоді за скорочення бюджетних витрат, необхідного для отримання чергового траншу кредиту від ЄС та Міжнародного валютного фонду, проголосували всі 154 депутати правлячої лівоцентристської партії ПАСОК з 300 членів парламенту.

Напередодні голосування у центрі Афін зібралося більш як 70 тисяч чоловік. По всій країні на мітинги вийшло понад 125 тисяч людей.

У столиці мирний виступ невдовзі перетворився на безлади. Молоді люди в масках закидали поліцію камінням та "коктейлями Молотова". У відповідь поліція застосувала сльозогінний газ і кийки.

48-годинний страйк, який досі триває, торкнувся як державних, так і приватних установ. У країні перервано роботу громадського транспорту, закрито магазини, не функціонують комунальні служби.

З ранку в середу були скасовані десятки авіарейсів. Однак пізніше робота аеропортів поновилася, оскільки авіадиспечери скоротили тривалість оголошеного страйку з 48 до 12 годин.

За словами кореспондента Бі-Бі-Сі в Афінах Кріса Морріса, в останні тижні хвиля невдоволення відчутно наростала, а спонтанні страйки відбувалися практично у всіх секторах економіки.

Греції необхідно отримати черговий транш на 8 млрд євро (11 млрд доларів) з узгодженого минулого року пакету допомоги, щоб залишатися платоспроможною.

Разом з тим, напередодні наміченого на вихідні чергового саміту ЄС, європейські лідери і представники міжнародних фінансових інститутів продовжують шукати шляхів подолання кризи в єврозоні.

Уряд Греції має намір відправити тисячі держслужбовців в "робочий резерв" з подальшим звільненням, ці заходи торкнуться переважно працівників передпенсійного віку.

Звільнення держслужбовців - одна з основних вимог "трійки" кредиторів (Єврокомісія, Європейський центробанк і Міжнародний валютний фонд) для видачі чергового траншу кредитів у листопаді. Без зовнішньої підтримки Греція не може фінансувати свій 350-мільярдний борг і повинна буде оголосити дефолт.

Нагадаємо, що вчора в Греції розпочався загальний 48-годинний страйк проти нових заходів уряду по "затягування пасків" в обмін на міжнародні кредити.

Через страйк працівники міністерства культури та туризму закрили усі музеї країни на дві доби.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1282 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]