Пт, 2024-04-19, 05:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:46
Загарбання росіянами Комінтернового ОБСЄ кваліфікувала як порушення Мінських угод
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Ситуація із загарбанням російсько-терористичними військами Комінтернового, розташованого поблизу Маріуполя Донецької області, свідчить про порушення Мінських угод. Про це в п'ятницю, 31 грудня 2015 року, на брифінгу в Києві заявив перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг, передає УНІАН.

На Донбасі процес відведення важкого озброєння та розмінування територій не завершено – місія ОБСЄ

"Те, що відбулося у Комінтерновому, - є чітким порушенням Мінських угод... Озброєння використовувалося з метою, щоб встановити контроль там, де раніше не було озброєної присутності", - сказав Хуг.

Він заявив, що таке переміщення озброєння на Донбасі спостерігалося впродовж усього року, і в останній час, окрім Комінтернового, озброєння переміщувалося у Павлополі.

Хуг наголосив, що будь-яке переміщення озброєння призводить до вогню у відповідь та загострення ситуації, що у підсумку свідчить про ширше порушення режиму тиші.

На його переконання, у підсумку втрачається довіра поміж сторонами, яка раніше була досягнута щодо дотримання режиму припинення вогню.

"Ми вже бачили таку ситуацію, і завжди її результат однаковий - це смерть, руйнування і людське страждання. Ніхто не виграє - усі програють", - сказав Хуг.

Представник моніторингової місії розповів, що у Комінтерновому було використано озброєння, що на яке була визначена заборона Мінськими угодами та доповненнями до них про відведення озброєння калібром менше 100 мм. Зокрема, він вказав на зафіксовану артилерію в районі Комінтернового, згадавши, що раніше розміщення артилерії у Широкиному, Дебальцевому та інших місцях призводило до жахливих руйнувань інфраструктури та смерті людей.

Хуг наголосив, що "це має припинитися".

За його словами, СММ ОБСЄ наразі відчуває проблеми з вільним пересуванням у районі цього населеного пункту.

"Під час подій у Комінтерновому за останній тиждень свобода пересування спостерігачів Спеціальної моніторингової місії була обмежена... Незважаючи на чітко обіцяні гарантії свободи пересування спостерігачів, і це включає чітко висловлені гарантії зі сторони "ЛНР" та "ДНР" (заборонених в Україні проросійських терористичних організацій - ред.), свобода пересування наших спостерігачів обмежувалася впродовж усього року в багатьох випадках. Це є неприйнятним і така ситуація має припинитися. Ми є цивільною неозброєною місією", - наголосив Хуг.

За його словами, місія зможе виконувати свою роботу не тільки за умови, коли сторони заявлять про гарантії свободи пересування, а коли насправді будуть виконувати обіцянки на практичному рівні.

Нагадаємо, стратегічно важливий населений пункт Комінтернове, що розташований за 4-5 км від Маріуполя у так званій "сірій зоні", проросійські бойовики зайняли без бою 22 грудня. Там відразу ж було дислоковано 4 російських танки та близько 100 озброєних осіб, які почали вже зі щойно занятих позицій обстрілювати з мінометів українських військових.

Представників місії ОБСЄ до Комінтернового тоді не допустили.

"Туди було введено близько 12-15 одиниць бронетехніки, а також підтягнуто артилерійські резерви. Вони почали будувати перед Комінтерновим (українською стороною) перший укріпрайон, бетонувати споруди, підтягнули будівельну техніку, почали активно мінувати дороги і підступи. Думаю, вони зайняли село всерйоз і надовго", - наводив додаткові подробиці командир полку Національної гвардії України "Азов", народний депутат Андрій Білецький.

За його словами, те, що Комінтернове залишили без збройних сил – дуже велика помилка з українського боку. "Робити прогнози про те, чи буде наступ, не варто. Ми на 100% можемо сказати тільки те, що тепер свої позиції для початку наступу сепаратисти значно покращили", - повідомив командир "Азова".

23 грудня Україна офіційно звернулася до представника ОБСЄ в Тристоронній контактній групі в Мінську та до СММ ОБСЄ з вимогою кваліфікувати дії російських найманців у Комінтерновому. Як бачимо, відповідь готувалася понад тиждень.

На Донбасі процес відведення важкого озброєння та розмінування територій не завершено – місія ОБСЄ

На сході України процес відведення важкого озброєння ще не завершено з боку обох сторін конфлікту, заявляє Хуг.

"Хоча, починаючи з лютого, велика кількість озброєння була відведена, і менша кількість важкого озброєння використовується, ніж раніше на початку цього року, але цей процес ще далекий від стадії завершення", - сказав Хуг.

Він зауважив, що у питанні відведення важкого озброєння ще не досягнуто того прогресу, якого вже потрібно було досягти.

Перший заступник голови Місії також закликає обидві воюючі сторони виконувати зобов'язання з розмінування територій.

За словами представника ОБСЄ, під час спостереження в районі Комінтернового спостерігачі зауважують значну проблему, пов'язану з наявністю мінних полів та нерозірваних снарядів. "Доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до селища Комінтернове було ускладнено повсюдною присутністю там мін", - сказав Хуг.

У зв'язку з цим він згадав, що у лютому 2015 року спостерігачі вже сприяли проведенню діалогу між сторонами, в результаті якого було проведено спільне розмінування у Комінтерновому. "Але зараз, за дев'ять місяців потому, у грудні цього року, в селищі знову повно мін та нерозірваних снарядів", - сказав Хуг.

Він наголосив, що ця проблема залишається і в інших населених пунктах. Від цього гинуть люди.

Зокрема, перший заступник голови СММ навів приклад контрольованої урядом України Мар'їнки та окупованої бойовиками Ясинуватої. Велика наявність мін та нерозірваних снарядів не дає можливості місцевим жителям вести сільське господарство та заважає роботам із відновлення інфраструктури, що у підсумку затримує економічний розвиток. Хуг додав, що це є перешкодою на шляху до нормалізації ситуації.

Представник ОБСЄ нагадав, що згідно з Мінськими угодами, є чіткі зобов`язання сторін, що стосуються питань розмінування. Зокрема, сторони не повинні мінувати території та докладати зусилля до розмінування. "Вони не повинні це відкладати, а вжити зусиль для розмінування", - наголосив Хуг.

"Сторони повинні погодитися нанести на мапу, зробити розмітку замінованих територій та огородити мінні поля. Вони мають докласти усіх зусиль зараз, не пізніше, щоб ця проблема мінних полів та нерозірваних снарядів не стала проблемою на десятки років", - сказав Хуг.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 719 | Додав: adminA | Теги: загарбання росіянами Комінтернового, ОБСЄ, порушення Мінських угод | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]