Пт, 2024-04-19, 16:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:58
Загибель "Титаніка" списують на унікальне небесне явище
Інші останні Новини світу науки і технологій

Легендарний "Титанік", що затонув 15 квітня 1912 року, міг загинути через те, що Місяць за три місяці до зіткнення океанського лайнера з айсбергом підійшов на мінімальну за 1400 років відстань до Землі, припустили американські астрономи.

Дональд Олсоні Рассел Дешерієв з університету штату Техас, а також їхній колега Роджер Сінотт, редактор журналу Sky & Telescope, який опублікував результати проведених досліджень, виявили, що астрономічне явище, яке сталося 4 січня 1912 року, стало унікальним у своєму роді. За їхніми словами, Місяць, Сонце і Земля були розташовані таким чином, що гравітаційний вплив супутника нашої планети було значно посилено, уточнює РИА "Новости".

3 січня 1912-го Земля наблизилася на максимально можливу відстань від Сонця, увійшла у так званий перигелій. А наступного дня Місяць зблизився з нашою планетою і при цьому опинився в такій точці, що його гравітаційний вплив на Землю було посилено Сонцем. Таке дивне розташування небесних тіл викликало рекордні за висотою припливи. Цього виявилося достатньо, щоб величезна кількість айсбергів з мілководдя навколо півострова Лабрадор та острова Ньюфаундленд відкололися і почали свій дрейф на південь.

"Це може пояснити величезну кількість айсбергів навесні 1912 року біля берегів США. Ми точно не можемо сказати, де саме був "убивця" "Титаніка" в січні 1912 року - ніхто не зможе цього дізнатися - проте наш сценарій цілком правдоподібний з наукового погляду", - зазначає Олсон, який очолював дослідження.

"Титанік" вийшов у свій єдиний рейс з Європи до Америки 10 квітня 1912 року. 14 квітня корабель зіткнувся з величезним айсбергом і затонув наступного дня. За різними даними, загинули від 1400 до 1517 осіб.

Нова теорія стала однією з безлічі версій про причини загибелі корабля. Науковці, історики та інженери досі не можуть зійтися в єдиній думці. Серед причин зіткнення з айсбергом називають, зокрема, відсутність бінокля у відповідального і помилку в маневруванні, а також відсутність якісної внутрішньої системи зв'язку.

Швидше за все, безпосередньою причиною затоплення "Титаніка" стало те, що його обшивка була занадто нетривкою.

У 2005 році водолази виявили два великих шматки кільової частини корабля. На основі досліджень цих матеріалів дослідники змогли встановити, що лайнер погубили його неміцний корпус і слабкі заклепки. Якби корпус і заклепки були міцніші, "Титанік" протримався б на плаву набагато довше і жертв було б набагато менше. Як встановили науковці, обшивку корпусу зробили на чверть дюйма тоншою, а заклепки - на одну восьму дюйма тоншими, ніж передбачалося у початковому проекті. Завдяки цьому судно стало легшим на 2500 тонн і могло обігнати конкурентів, а значить, принести своїм господарям додатковий прибуток.

Нагадаємо, лише 30 секунд відділяли найбільший пасажирський лайнер "Титанік" і півтори тисячі пасажирів від порятунку в квітні 1912 року.

За іншою версією, "Титанік" затонув не тому, що, як вважають, він плив занадто швидко і команда не встигла помітити айсберг, а через грубу помилку рульового.

А дослідник Рей Бостон ще в 2008 році зробив інший висновок про справжню причину загибелі океанського лайнера "Титанік". Бостон заявив, що "Титанік" йшов у небезпечних водах так швидко через "неконтрольовану" пожежу на борту - в ході швидкісних випробувань у Белфасті за 10 днів до виходу з Саутгемптона загорілося вугілля.

До моменту виходу лайнера з порту згасити полум'я так і не вдалося - в результаті судно перетворилося на бомбу з годинниковим механізмом, і справа могла закінчитися "потужними вибухами" під палубою до прибуття в Нью-Йорк.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1202 | Додав: adminA | Теги: Загибель Титаніка списують на уніка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]