Пт, 2024-03-29, 14:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:31
Заява МЗС щодо роковин окупації Криму - РФ здійснює цілеспрямоване пограбування України
Інші останні Надзвичайні новини

Авантюрна і злочинна політика окупаційної влади веде анексований Російською Федерацією Крим до економічної, соціальної та екологічної катастрофи. Туристична перлина України перетворена на військову базу, де Росія, порушуючи ДНЯЗ, погрожує розмістити ще й ядерну зброю, що становить реальну загрозу не лише регіональній, а й глобальній безпеці.

"Цими днями виповнюється рік з часу незаконної окупації Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь", - йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України щодо роковин анексії Криму.

"Здійснивши цей міжнародний злочин, Росія порушила базові принципи міжнародного права та європейського устрою, зруйнувала існуючий баланс сил в регіоні, спровокувала найбільшу з часів Другої світової війни безпекову кризу в Європі", - зазначили у дипломатичному відомстві.

"У Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262 від 27 березня 2014 року "Територіальна цілісність України" світове співтовариство дало чітку відповідь спробам російських окупантів легітимізувати свої незаконні дії шляхом інсценування незаконного, проведеного під дулами російської зброї та сфальсифікованого "референдуму", наголосивши, що він, "не маючи законної сили, не може бути підставою для будь-якої зміни статусу Автономної Республіки Крим чи міста Севастополя". Весь цивілізований світ застосував до Російської Федерації санкції за її відверту зневагу до засадничих норм і принципів міжнародного права", - нагадали у МЗС.

"Справедливе обурення всього світу викликає те, що, окупувавши Крим, російська влада принесла на півострів атмосферу страху, безправ’я та репресій. Вона свідомо і безкарно продовжує порушувати на окупованій території права людини, здійснює терор проти незгодних, насамперед кримських татар та українців, проводить арешти, обшуки, переслідує та затримує громадських активістів, розгорнула справжню війну проти незалежних ЗМІ та журналістів. Українці Криму не мають доступу до освіти українською мовою, до українських ЗМІ. За час окупації понад 20 тисяч громадян України змушені були залишити Крим", - йдеться у заяві.

Як зазначили у МЗС, РФ здійснює цілеспрямоване пограбування України. Так, понад 400 українських підприємств незаконно націоналізовано, незаконно використовуються надра України, захоплено 18 газових родовищ.

"Незважаючи на непрості часи, які сьогодні переживають українські громадяни-мешканці Криму, хотіли б запевнити всіх наших співвітчизників, що Україна робить і робитиме все можливе для відновлення контролю над півостровом. Крим був, є і залишатиметься невід'ємною частиною суверенної території України. Російського агресора і окупанта обов’язково буде притягнуто до відповідальності за всі вчинені злочини.

Закликаємо світове співтовариство посилити увагу до окупованого Криму, консолідувати міжнародний тиск на Росію з метою її невідкладного повернення в русло міжнародного права, скасування всіх незаконних рішень, які призвели до тимчасової окупації української території, компенсації збитків, завданих нею Україні та її громадянам", - зазначили у дипвідомстві.

Президент Петро Порошенко заявляє, що українська держава неодмінно поверне контроль над тимчасово окупованих Кримом, після чого півострів буде розвиватися і відбудовуватися. За його словами, у програмі щодо повернення Криму є кілька кроків, виконання яких українська влада повинна забезпечити і на яких має наполягати для його повернення.

Довідка

З 27 лютого 2014 року російські озброєні військові без розпізнавальних знаків почали блокувати і захоплювати військові, прикордонні й державні об'єкти в Криму.

16 березня в АР Крим і Севастополі відбувся "референдум", ініційований нелегітимною проросійською владою. На ньому було винесено такі питання: 1) Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації? 2) Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?".

За результатами підрахунку голосів на "референдумі" 96,77% кримчан проголосували за приєднання Криму до Російської Федерації.

Оскільки Конституцією України не передбачено проведення місцевих референдумів та з урахуванням того факту, що "референдум" у Криму став можливим тільки через вторгнення російських військ, світова громадськість, за винятком Росії, вважає його нелегітимним.

17 березня нелегітимна Верховна Рада Криму проголосила півострів "незалежною суверенною державою - Республікою Крим".

Також парламент Криму змінив назву на "Державна Рада Республіки Крим", встановив кордони республіки, перейшов на російські рублі, московський час і націоналізував українські державні порти та підприємства.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ "Про визнання Республіки Крим", відповідно до якого вона визнана незалежною державою.

18 березня Путін та нелегітимна сепаратистська "влада" Криму підписали договір про приєднання півострова до Росії. Міжнародна спільнота відмовилася визнавати анексію Криму та псевдореферендум в автономії.

Аж 17 квітня президент РФ визнав участь російських військових у захопленні і відокремленні Криму.

19 грудня 2014 року Путін подякував Збройним Силам РФ за "чітку" кримську кампанію.

У березні 2015 року російський президент до річниці окупації Криму відкрито розповів, що військову операцію із захоплення українського півострова РФ розпочала в лютому 2014 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 839 | Додав: adminA | Теги: окупації Криму, цілеспрямоване пограбування України, РФ, Заява МЗС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]