Вт, 2024-04-16, 15:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:46
Захисники української мови у Запоріжжі приковували себе ланцюгами біля будівлі обладміністрації
Інші останні Новини з регіонів України
У Запоріжжі керівник регіональної громадської організації "Просвіта" прикував себе до пандуса будинку Запорізької облдержадміністрації, а його однопартієць обмотав себе і 6-річного сина ланцюгами на знак протесту проти заборони суду проводити акції місцевих націонал-патріотів проти "мовного" закону.

У четвер ввечері на площі перед Запорізькою облдержадміністрацією зібралося близько сотні місцевих націонал-патріотів, щоб "захистити українську мову, а також заявити протест проти "мовного" закону Верховної Ради".

Акція проти мовного закону. ВІДЕО

Присутнім представники міліції повідомили, що "у четвер, 5 липня, місцевий адміністративний суд заборонив "Просвіті" проведення акції", передає "Інтерфакс-Україна".

На знак протесту проти цього голова запорізької регіональної організації "Просвіта" Олег Ткаченко прикував себе до пандуса будинку Запорізької облдержадміністрації.

"Активісти "Просвіти" купили 15 метрів ланцюгів і замки. Я прикував себе замками до поручнів пандуса, а мій однодумець - "просвітянин" Святослав Щербина - обмотав себе і свого 6-річного сина цим же ланцюгом. Коли прийшла міліція, їхній ланцюг розкрутили швидко, а я заявив, що ключі від замків, які прив'язали мене до поручнів, загублено", - розповів у четвер агентству Ткаченко.

Він зазначив, що поки міліція ходила за щипцями, щоб "перекусити" ланцюга, націонал-патріоти під державними прапорами провели мітинг протесту проти антиконституційної мовної політики Верховної Ради.

Крім того, він повідомив, що "впоравшись з ланцюгами, правоохоронні органи тягли мене за руки до машини, а народ тягнув мене назад".

Як повідомив агентству Ткаченко, "в районному відділку міліції на нього склали протокол, після чого повезли в суд, який виніс попередження".

У міліції агентству повідомили, що в ході акції був затриманий лише один учасник, інших мітингарів правоохоронні органи не чіпали.

Як повідомили агентству активісти "Просвіти", в п'ятницю вони планують також вийти до Запорізької облдержадміністрації, і приєднатися до акції протесту журналістів газети "Субота плюс", які заявили в четвер про тиск на редакційну політику і цензуру.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила у другому читанні "мовний" законопроект. За законопроект проголосували 248 депутатів. Його було поставлено без обговорення і внесення до порядку денного.

Варто зауважити, що після голосування 11 нардепів відкликали свої голоси, а троє - додали. Але ці заяви не змінили долі закону, оскільки для підтримки потрібно 226 голосів, а у вівторок за закон проголосували 248 карток. Після всіх змін "за" закон однаково подані 240 голосів.

Пізніше Всеукраїнське об'єднання "Свобода" оголосило національну мобілізацію, щоб дати "відсіч агресорам".

Тоді "Беркут" спробував розігнати акцію на захист української мови. Але депутати закликали людей підходити до Українського дому.

Люди підтримали заклики опозиційних політиків і починаючи з ночі чергували під Українським домом, вичікуючи підсумкову прес-конференцію президента країни, щоб особисто спитати з Віктора Федоровича Януковича пояснення з животрепетного питання.

Врешті-решт збори переросли в жорстке протистояння між активістами і правоохоронцями. Був застосований сльозогінний газ, від якого постраждали і мітингувальники, і силовики.

Зараз конфлікт досяг критичної точки. Народ готовий відстоювати українську мову до останнього, однак суд заборонив проводити мітинги до 9 липня.

Втім, національно свідомі українці не бояться й далі пікетують Український дім. Крім того, відносно мирні зібрання поширилися по різних містах.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 1078 | Додав: adminA | Теги: обладміністрації, ланцюгами, Запоріжжі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]