Ср, 2024-04-24, 15:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:54
Захист Кучми виманює майора з "бігів": мовляв, його записи все ще є чинні
Інші останні Політичні новини

Адвокати другого президента України Леоніда Кучми мають намір апелювати до досудового слідства у зв'язку з рішенням Конституційного Суду (КС), згідно з яким обвинувачення в злочині не може ґрунтуватися на даних, одержаних незаконним способом, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Звісно, апелюватимемо. Поки що не зверталися, усе перебуває на стадії вивчення", - заявив захисник Леоніда Кучми Віктор Петруненко.

"Роз'яснення Конституційного Суду обов'язкове для всіх органів правозастосування, і ми його використовуватимемо, як це належить згідно із законом", - додав він.

Петруненко нагадав, що справа за обвинуваченням Леоніда Кучми в перевищенні влади та службових повноважень, що призвело до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, перебуває на стадії досудового слідства у провадженні Генеральної прокуратури.

Адвокат не зміг відповісти на запитання, як може відреагувати досудове слідство на це рішення КС, оскільки все обвинувачення у цій справі побудоване на плівках екс-майора Держохорони Миколи Мельниченка.

"Ми не знаємо, як реагуватиме досудове слідство", - сказав він.

На запитання, чи є підстава для продовження досудового слідства, Петруненко відповів, що "підстав для слідства у справі не було від самого початку".

"Записи, які надав Мельниченко, є сфальсифікованими. Тому вони у будь-якому разі перебувають поза межами закону. Для нас очевидно - це фальсифікат, і ми це доводитимемо", - укотре наголосив він.

Адвокат також нагадав, що раніше слідство визнало плівки Мельниченка речовими доказами, і вони є у слідства.

Віктор Петруненко також не спрогнозував, чи буде справу передано до суду. "Чи має бути передано справу до суду - це запитання до слідства. Ми вважаємо, що підстав для кримінального переслідування Леоніда Даниловича Кучми немає", - сказав він.

15 липня Служба безпеки України звернулася до Конституційного Суду з проханням надати тлумачення закріпленого в ст.62 Конституції поняття "доказів, отриманих незаконним шляхом". Про це повідомив Микола Неділько, адвокат екс-майора Миколи Мельниченка.

Неділько підкреслив, що це сталося "саме тоді, коли досудове слідство з кримінальної справи, порушеної щодо екс-президента Кучми добігає свого кінця, і "плівки Мельниченка" визнано як докази у даній справі".

Раніше адвокати Кучми заявляли, що Мельниченко "намагається уникнути відповідальності за свої протиправні дії, які Леонід Кучма оцінює як шпигунство, зраду держави та розпродаж її таємниць, шантаж, наклеп та фальсифікацію і які не мають права лишатися безкарними".

21 жовтня Конституційний Суд України оприлюднив рішення за яким обвинувачення у вчиненні злочину не може ґрунтуватися на даних, отриманих без дотримання Конституції або з порушенням законів.

Мельниченко збирається незабаром повернутися в Україну

Екс-майор Держохорони Микола Мельниченко збирається незабаром повернутися в Україну. Про це він заявив газеті "КоммерсантЪ-Украина".

"Найближчим часом я повернуся в Україну", - сказав Мельниченко.

"Я зроблю це, незважаючи ні на що", - запевнив він.

Нагадаємо, що адвокати екс-майора Держохорони Миколи Мельниченка підтвердили, що їхній підзахисний перебуває у США. Адвокат Неділько заявляв, що майор виїхав за кордон через загрозу його життю.

7 вересня 2011 Мельниченку було відмовлено в перетині кордону, коли він їхав до Польщі для виступу на економічному форумі в Криниці-Здруй. Тоді причиною відмови у відділі зі зв'язків з громадськістю Державної прикордонної служби назвали "доручення іншого правоохоронного органу".

Раніше в п'ятницю ряд ЗМІ опублікували інформацію, що Мельниченко перебуває в міжнародному розшуку.

Однак, у МВС Україні повідомили, що не зверталися в Інтерпол з проханням про розшук екс-майора. Адвокати Мельниченко також не мають інформацію про його місцеперебування, проте, за їхніми даними, їх підзахисному загрожує небезпека.

29 липня 2011 Апеляційний суд Києва залишив в силі рішення Печерського районного суду Києва від 23 червня 2011 року, яким той скасував постанову екс-генпрокурора України Святослава Піскуна від 1 березня 2005 року, який закрив кримінальну справу проти Мельниченка. Кримінальну справу проти нього було порушено за розголошення державної таємниці, перевищення службових повноважень та використання підроблених документів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1197 | Додав: nowyny | Теги: Микола Мельниченко, Георгій Гонгадзе | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]