Пт, 2024-03-29, 10:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:00
Захист Тимошенко: ГПУ припинила слідство у "справі Щербаня"
Інші останні Політичні новини
Генеральна прокуратура України припинила слідство у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня в 1996 році, в організації якого прокуратура підозрює екс-прем'єрку Юлію Тимошенко, заявив її захисник Сергій Власенко.

"26 квітня Генеральна прокуратура припинила слідство у "справі Щербаня", - сказав Власенко на прес-конференції в понеділок, 13 травня, передає "Інтерфакс-Україна".

Захисник продемонстрував листа Генпрокуратури та постанову слідчого. "Це чергове підтвердження того, про що захист говорив завжди - "справи Щербаня" не існує", - підкреслив Власенко.

Він повідомив, що листа було вручено Тимошенко 7 травня. "На сьогодні очевидно, що цієї справи немає... На сьогоднішній день Генпрокуратура визнала, що "справа Щербаня" розвалена", - додав він.

За словами Власенка, "формально приводом для зупинення досудового слідства у цій справі є звернення з відповідними дорученнями в рамках міжнародного співробітництва".

При цьому він відмовився уточнити, про які звернення йдеться, заявивши, що пояснення повинна давати Генпрокуратура.

Члена виконкому Ліберальної партії, депутата Верховної Ради Євгена Щербаня розстріляли 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Злочинці зникли з місця події на автомобілі. Щербань, його дружина і механік померли в результаті отриманих поранень. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию. Правоохоронні органи відкинули політичну версію вбивства і як основну розробляли кримінальну.

У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення вбивцю депутата Вадима Болотських.

Син Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань 4 квітня 2012 року заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єрів Юлії Тимошенко і Павла Лазаренка до вбивства його батька.

Тимошенко і Лазаренко категорично спростовують свою причетність до вбивства. 18 січня 2013 року генпрокурор Віктор Пшонка заявив про завершення розслідування кримінальної справи щодо вбивства Щербаня, Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів. Санкція статті, за якою їй вручено повідомлення, передбачає довічне ув'язнення. За даними Пшонки, Тимошенко і Лазаренко заплатили за вбивство Щербаня 2,8 млн дол.

Нині у Києві на досудовій стадії розслідування проходить допит свідків. Тимошенко не була присутня жодного разу на допитах.

Власенко: всі слідчі та судові дії стосовно Тимошенко має бути припинено

Власенко заявляє, що всі слідчі дії, зокрема й судові, стосовно його підзахисної має бути припинено. "Якщо провадження у справі припинено, то, відповідно, ніяких слідчих дій, зокрема й у судових засіданнях, відбуватися не може", - наголосив захисник на прес-конференції в Києві в понеділок, коментуючи листа Генпрокуратури Тимошенко щодо припинення слідства у справі Щербаня.

При цьому Власенко зазначив, що захист екс-прем'єра може продовжувати збирати докази та необхідні документи, а також застосовувати всі дії щодо закриття цієї справи.

"На сьогодні захист укотре заявляє, що цю справу треба закривати. Цей фарс треба припиняти... Очевидно, що Ренат Кузьмін (перший заступник генпрокурора) два роки розповідає казки, очевидно, що Кузьмін "втюхав" ці казки Віктору Януковичу, очевидно, що Віктор Янукович на підставі цих казок прийняв політичне рішення переслідувати Тимошенко. І очевидно, що цей гордіїв вузол треба розрубати", - наголосив Власенко.

За словами захисника, прийняти рішення про закриття справи може слідчий прокуратури, підставою для такого рішення може стати відсутність складу злочину.

Власенко наголосив, що на сьогодні є багато варіантів для ухвалення рішення про звільнення Тимошенко. "Можливим є перегляд судового рішення на підставі рішення Європейського суду з прав людини, можливими є дії з боку Віктора Януковича як президента України... Він не обмежений ніякими критеріями під час ухвалення рішення про помилування. Але для цього потрібна політична воля", - додав він.

"18 січня Пшонка заявив, що Генпрокуратура зібрала всі докази і завершила слідство, а 26 квітня припиняється досудове слідство у справі. Усе це чітко свідчить, що у Генпрокуратури нічого не було і немає. І можу вам сказати - нічого бути не може", - наголосив Власенко.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 909 | Додав: adminA | Теги: слідство у справі Щербаня, ГПУ, Захист Тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]