Пт, 2024-04-19, 15:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:18
Закликав Дуду заветувати "антибандерівський закон" українсько-польський форум партнерства
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Українська частина Українсько-польського форуму партнерства закликала президента Польщі Анджея Дуду заветувати скандальний закон про Інститут національної пам’яті.

Про це повідомляється у зверненні Форуму.

Як йдеться у зверненні, українська частина Українсько-польського форуму партнерства з великим розчаруванням і тривогою сприйняла схвалення обома частинами польського парламенту законодавчих рішень, які передбачають політичне з'ясування історичних взаємин поміж нашими народами.

"Такі рішення не пропонують і не відкривають діалогу правди. Вони свідомо використовують взаємні кривди нашого минулого, щоб спровокувати нові біди в майбутньому. З жалем бачимо, що такий підхід стосується не лише української історії, але й катастрофи Голокосту", - повідомляється у зверненні.

Автори звернення засуджують такий підхід і закликають відмежуватися від нього добрих польських друзів і колег, які представляють польську частину форуму.

Відзначається, що прийнятий акт розцінюють в Україні як спробу створити атмосферу тиску та залякування українців, що проживають у Польщі.

"Така дія є зловісною, бо повторює трагічні помилки, які не раз призводили до втрати державності обох наших народів", - мовиться у зверненні.

Автори звернення просять польських колег застосувати свій авторитет, щоб зупинити остаточне схвалення законодавства, яке здатне істотно підірвати партнерство та довіру між українським та польськими народами.

"Закликаємо президента Республіки Польща, пана Анджея Дуду зупинити схвалений акт, аби він не виявився символом нашої спільної історичної поразки", - зазначають автори звернення.

Зазначимо, діяльність Форуму започатковано 25 лютого 2011 року у Варшаві міністрами закордонних справ України та Польщі. 15 березня 2017 року Форум партнерства відновив свою роботу в оновленому складі.

До складу Форуму з обох сторін включено представників громадянського суспільства: відомих науковців, політологів, журналістів та представників неурядових організацій.

З українського боку Форум очолює журналіст та політичний оглядач Віталій Портніков, а з польського – директор Центру східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 618 | Додав: adminA | Теги: антибандерівський закон, Дуда, вето, українсько-польський форум партнерс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]