Чт, 2024-03-28, 22:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:20
Закон про держбюджет-2016 та зміни до Податкового кодексу Гройсман підписав. Тепер справа за президентом
Інші останні Економічні новини

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман підписав закон про державний бюджет України на 2016 рік а також ухвалений раніше парламентом закон про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році, документи направлено на підпис президенту.

Про це у вівторок 29 грудня йдеться на сайті Верховної Ради в рубриці "Останній етап проходження" до цього закону.

Гройсман раніше сьогодні на прес-конференції заявив, що підпише ухвалений парламентом закон про держбюджет 2016 рік найближчим часом, "можливо, навіть сьогодні".

"У новий рік країна має увійти з бюджетом. І хоча він далекий від ідеалу, нам все ж вдалося зробити крок вперед у питаннях соціального захисту, децентралізації, підтримки малого та середнього бізнесу", - написав спікер на своїй сторінці у Facebook.

Як зазначив Гройсман, бюджет 2016 – тактичний.

"Найближчим часом з моєї ініціативи буде створена робоча група з представників уряду і парламенту, який протягом січня-лютого працюватиме над його вдосконаленням. Наша мета - створити максимальні умови для стимулювання внутрішнього виробника і розвитку української економіки", - пише він.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про держбюджет на 2016 рік на світанку 25 грудня. Доходи цього держбюджету перевищують доходи держбюджету-2015 на 15,1%, або 88,1 млрд грн і складають 595,1 млрд грн, а видатки та надання кредитів - на 14,5%, або 86,7 млрд грн, досягаючи 684,5 млрд грн.

Закон про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році Рада схвалила 24 грудня.

Закон встановлює з 2016 року єдину ставку єдиного соціального внеску (ЄСВ) 22% і скасовує 3,6% ОСВ, утримуваного із зарплати працівників. Одночасно підвищується максимальна величина бази нарахування ЄСВ з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат (близько 34,45 тис. грн).

У частині податку на доходи фізичних осіб встановлюється єдина базова ставка у розмірі 18% замість двох діючих ставок 15% і 20%, для дивідендів з джерела в Україні залишається ставка в розмірі 5%, для доходів з-за кордону - 18%.

У частині спрощеної системи оподаткування закон містить норму про зменшення для платників III групи річного обсягу доходу з 20 млн грн до 5 млн грн зі збільшенням ставок з 2% до 3% - для платників ПДВ і з 4% до 5% - для неплатників ПДВ.

Крім того, підвищуються в 1,8 рази ставки єдиного податку для IV групи платників (сільгосппідприємств), а коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку IV групи встановлено на рівні 120%.

У частині податку на прибуток підприємств, закон містить скасування сплати авансових внесків з податку на прибуток, введення квартального звітного періоду з податку на прибуток для підприємств, у яких річний дохід від будь-якої діяльності перевищує 20 млн грн.

Ставки акцизного податку на 2016 рік на спирт, алкогольні напої підвищуються на 50%, на пиво і вино (крім виноградних натуральних) - на 100%, специфічна ставка акцизного збору та мінімальне акцизне податкове зобов'язання для тютюнових виробів збільшується на 40% без підвищення адвалорної ставки, акциз на паливо - на 13%.

Щодо податку на нерухоме майно збільшується гранична ставка податку з 2% до 3% розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр загальної площі житлової та нежитлової нерухомості (41,34 грн), а також встановлюється додаткова ставка податку в розмірі 25 тис. грн для квартир площею понад 300 кв. м і будинків площею більше 500 кв. м.

Також в рамках індексації підвищується рентна плата за користування радіочастотним ресурсом України на половину прогнозного індексу інфляції - 13,35%, екологічний податок на весь прогнозний індекс - 26,7%, рентна плата за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, а також плата за спеціальне користування водою і лісовими ресурсами на прогнозний індекс цін виробників - 26,5%.

У законі також міститься норма про оподаткування видобутку бурштину рентною платою за ставкою 25%.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 770 | Додав: adminA | Теги: підпис, Гройсман, Податковий кодекс, закон, зміни, держбюджет-2016, президент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]