Ср, 2024-04-24, 01:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:42
Закон про податкові пільги для ІТ-галузі депутати схвалили
Інші останні Економічні новини
Верховна Рада України схвалила закон про податкові пільги для ІТ-галузі з усіма зауваженнями президента Віктора Януковича. За ухвалення закону в цілому проголосували 264 народних депутати, передає "Інтерфакс-Україна".

Зміни до закону передбачали запровадження 5-відсоткової ставки ПДФО (податку на доходи фізичних осіб), 5-відсоткового податку на прибуток та звільнення від ПДВ тільки тієї продукції, яка безпосередньо розробляється українськими суб'єктами програмної індустрії. Спеціальний режим оподаткування буде діяти з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року.

Згідно зі схваленим з поправками законом, норма про ставку 5-відсоткового податку на дохід, звільнення від ПДВ зберігається, а ставка ПДФО залишається на рівні ставок ПДФО для всіх інших платників податків.

На думку президента, запровадження 5-відсоткової ставки ПДФО могло б призвести до істотних втрат бюджету, а також суперечить принципу рівності всіх платників податків перед законом та недопущення проявів податкової дискримінації.

Крім того, президент вилучив із закону норми, що передбачають необхідність проведення позапланових виїзних перевірок суб'єктів ІТ-сфери органами ДПС, а також отримання висновку Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації для отримання статусу суб'єкта спецрежиму оподаткування.

Нагадаємо, наприкінці червня президент Віктор Янукович відмовився підписувати законопроект про запровадження небувалих пільг для сфери інформаційних технологій, запропонований його сином Януковичем-молодшим.

Зауваження глави держави стосуються ключових норм документа: зниження ставки податку на доходи фізосіб-співробітників IT-компаній - з 15% до 5% - і зміни принципу нарахування єдиного соціального внеску.

Нагадаємо, 25 травня глава Мінсоцполітики Сергій Тігіпко заявляв, що обсяг українського ринку експорту IT-послуг за підсумками 2011 р. сягнув близько 1 млрд дол. За його словами, сьогодні Україна посідає 5-те місце в світі з експорту програмного забезпечення.

Зазначимо, днем раніше, прем'єр-міністр України Микола Азаров "погодився" на пільги для компаній, що випускають програмну продукцію.

Янукович скасував 5% податок на дохід фізосіб-співробітників IT-компаній

Верховна Рада України ухвалила закон про податкові пільги для ІТ-галузі з урахуванням пропозицій президента Віктора Януковича. Якщо президент підпише його, змінити норми закону можна буде тільки проектами змін до Податкового кодексу, пише FINANCE.ua.

Президент висловив зауваження про те, що неоднозначні тлумачення положень закону щодо встановлення звільнення програмної продукції від оподаткування на додану вартість, створюють ризики неоднакового його застосування на практиці і виникнення зловживань. У зв'язку з цим президент України запропонував визначити термін "програмна продукція".

Також президент зазначив, що пропоновані в законі процедури адміністрування встановлюваного режиму оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції є складними для бізнесу і містять корупційні ризики.

Отже, він запропонував утриматися від запровадження додаткових підстав для проведення органами державної податкової служби документальних позапланових виїзних перевірок суб'єктів господарювання, а також від отримання відповідного висновку Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України і вилучити із закону відповідні положення.

Крім зазначеного, президент України висловив застереження щодо встановлення законом пільгової ставки податку на доходи фізичних осіб на рівні 5 відсотків (замість чинних ставок 15 і 17 відсотків) бази. Таке введення пільгової ставки податку на доходи фізичних осіб для певної групи громадян за професійною ознакою, відповідно до пропозицій президента, суперечить Конституції України, за якою громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом, а також нормам Податкового кодексу, за якими податкове законодавство України ґрунтується на принципі рівності усіх платників перед законом, недопущенні будь-яких проявів податкової дискримінації.

Також президент України наголосив, що зменшення ставки податку для окремих груп осіб призведе до певного зменшення надходжень до місцевих бюджетів. Крім прямих втрат місцевих бюджетів, зниження втричі ставки податку на доходи фізичних осіб для співробітників ІТ-компаній може створити прецедент для ініціювання відповідних змін до податкового законодавства для працівників інших галузей, яким буде надаватися державна підтримка.

Що ж змінилося в законі після поправок президента:

- скасовується передбачений раніше 5%-й податок на дохід фізосіб - співробітників IT-компаній;

- вилучення із закону норми з обов'язковим висновком про вид діяльності в Держінформнауки для компаній, які хочуть працювати за спеціальним податковим режимом, а також норми про необхідність проведення позапланових виїзних перевірок податкової;

- звільнення від ПДВ зберігається, але тільки для техоперацій з постачанням програмної продукції (операційних систем, різних програм і їхніх компонентів, а також інтернет-сайтів та онлайн-сервісів).

Спеціальний режим оподаткування буде діяти з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1089 | Додав: adminA | Теги: пільги для ІТ-галузі, закон, депутати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]