Пт, 2024-03-29, 17:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:55
Закон про приватизацію житла в гуртожитках Порошенко ветував
Інші останні Економічні новини

Президент України Петро Порошенко повернув на повторний розгляд до Верховної Ради України закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків", повідомляється на офіційному сайті глави держави в п'ятницю, 20 травня.

У повідомленні наголошується, що Порошенко підтримує необхідність відповідного вдосконалення законодавства, але зазначає, що воно має здійснюватись дуже зважено. "Закон містить норми, що суперечать Конституції та законам України, не створює належних правових механізмів реалізації житлових прав мешканців гуртожитків і містить ризики їх порушення... Передусім, неприйнятними є положення закону, що встановлюють обмеження реалізації конституційних прав громадян і не відповідають конституційному принципу рівності громадян перед законом", - йдеться в коментарі на президентському порталі.

Тобто, документом обмежуються права громадян, які законно проживають у гуртожитках, на приватизацію жилих приміщень у гуртожитках, залежно від наявності трудових або службових відносин із підприємством або організацією, яка дала їм право проживати в гуртожитку, або офіційної реєстрації місця проживання в гуртожитку.

"Встановлення несправедливих правил реалізації прав громадян у такій сфері, як житлові відносини, може призвести до посилення соціального напруження в суспільстві, а також бути фактором соціальних конфліктів. Також закон не позбавлений й інших недосконалих норм, які створюють невизначеність правового регулювання реалізації житлових прав мешканців гуртожитків", - наголошується в повідомленні.

Президент наголошує, що врегулювання правовідносин щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків має здійснюватися на підставі Конституції та законів України і потребує більш зваженого підходу, ніж запропоновано в законі.

Нагадаємо, Верховна Рада 252 голосами схвалила законопроект №1076 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення сфери застосування та удосконалення окремих положень передання гуртожитків у власність територіальних громад і забезпечення реалізації житлових прав законними мешканцями гуртожитків 20 квітня поточного року.

Відповідно до законопроекту, гуртожитки державної форми власності передаються у власність територіальних громад на безкомпенсаційній основі. Гуртожитки, включені в статутні капітали товариств, передаються у власність територіальних громад відповідно до закону одним із таких способів: на безкомпенсаційній основі гуртожитки передаються за згодою власника гуртожитку – за його рішенням; без згоди власника гуртожитку – за рішенням суду.

Після передання гуртожитків у комунальну власність їхнім законним мешканцям видають спеціальні ордери на право вселення на житлову площу в гуртожитках і складають договори найму житлового приміщення в гуртожитку, а іншим громадянам, які проживають у таких гуртожитках, можуть надавати дозвіл на проживання відповідно до Цивільного кодексу України та складати договір найму (оренди житла) в житловому приміщенні в гуртожитку.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1672 | Додав: adminA | Теги: приватизація житла в гуртожитках, закон, вето, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]