Пт, 2024-04-19, 08:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:15
Закон про реструктуризацію валютних кредитів Порошенко ветував
Інші останні Економічні новини

Президент України Петро Порошенко застосував право вето до закону про реструктуризацію валютних кредитів (№1558-1) і пропонує відхилити його.

Про це в п'ятницю 18 грудня йдеться в інформації на сайті Верховної Ради.

"За даними НБУ, станом на сьогодні фізичним особам - резидентам України надано кредитів в іноземній валюті на суму 4,28 млрд дол, ... сума всіх іпотечних кредитів становить 2,16 млрд дол... Конвертація валютних кредитів за курсом 5,05 грн за 1 дол, тобто за курсом, який був на момент укладення переважної більшості кредитних договорів завдасть банківській системі збиток на суму більше 76 млрд гривень", - аргументує, зокрема, голова держави спрямоване Раді своє рішення.

Як повідомлялося, закон про реструктуризацію кредитів в іноземній валюті Верховна Рада ухвалила 2 липня, після чого низка народних депутатів закликала президента застосувати до нього право вето.

У свою чергу, Нацбанк України 3 липня заявив, що ухвалення даного закону завдасть руйнівної шкоди фінансовій і банківській системі України, поставить під загрозу добробут усіх громадян.

"Якщо всі кредити, надані фізичним особам-резидентам в іноземній валюті, конвертувати в гривню за курсом 5,05 грн/1 дол, то банківська система зазнає збитків у сумі близько 100 млрд грн", - зазначалося на сайті центробанку.

Спікер Володимир Гройсман довго не підписував ухвалений закон, а зробив це після того, як у парламенті був зареєстрований урядовий законопроект про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів з додатковими пільгами для учасників АТО. Зокрема, Кабмін пропонує дозволити фізособам реструктуризувати кредити під покупку єдиного для сім'ї житла зі списанням 25-75% обсягу іпотеки, а для учасників АТО 80-100% іпотеки залишок по яких не перевищував порядку 2,5 млн грн на 1 січня 2015 року і за якими була відсутня прострочена заборгованість станом на 1 січня 2014 року або вона була погашена. Такі кредити становлять близько 20 млрд грн, або близько 40% всього обсягу іпотеки, а запропонований механізм реструктуризації підтримали 19 найбільших українських банків, на які припадає 75% активів банківської системи.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 734 | Додав: adminA | Теги: вето, закон, реструктуризація валютних кредитів, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]