Ср, 2024-04-24, 07:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:49
Закон про споживче кредитування нардепи ухвалили
Інші останні Економічні новини

Народні депутати ухвалили закон України "Про споживче кредитування".

Відповідне рішення у вівторок 15 листопада підтримали 247 нардепів, передає "Укрінформ".

"Метою цього закону є захист прав та законних інтересів споживачів і кредитодавців, створення належного конкурентного середовища на ринках фінансових послуг та підвищення довіри до нього, забезпечення сприятливих умов для розвитку економіки України, гармонізація законодавства України із законодавством Європейського Союзу та міжнародними стандартами", - йдеться у документі.

Згідно із законом, договір про споживчий кредит - вид кредитного договору, за яким кредитодавець зобов'язується надати споживчий кредит у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит, сплатити проценти за користування кредитом та інші платежі на умовах, встановлених договором.

Зазначається, що у договорах про споживчий кредит пеня за невиконання зобов'язання щодо повернення кредиту та процентів за ним не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, та не може бути більшою за 15 відсотків суми простроченого платежу.

Також закон визначає, що державне регулювання та нагляд у сфері споживчого кредитування покладено на органи, що здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг відповідно до законодавства.

Реальна річна процентна ставка, згідно із законом, обчислюється відповідно до нормативно-правових актів органів, що здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг. Для цілей обчислення реальної річної процентної ставки визначаються загальні витрати за споживчим кредитом.

"До загальних витрат за споживчим кредитом включаються, зокрема, платежі за додаткові та супутні послуги кредитодавця (у тому числі за ведення рахунків), які сплачуються споживачем, пов’язані з отриманням, обслуговуванням та поверненням кредиту, розраховані на дату укладення договору про споживчий кредит, які є обов’язковими для укладення договору про споживчий кредит, а також за послуги кредитного посередника (за наявності)", - зазначається у документі.

У разі якщо витрати на додаткові чи супутні послуги кредитодавця, отримання яких є обов’язковим для укладення договору про споживчий кредит, або кредитного посередника (за наявності) не були включені до загальних витрат за споживчим кредитом, платежі за ці послуги не підлягають сплаті споживачем.

Якщо договір про споживчий кредит містить умови, що дозволяють зміну процентної ставки або інших платежів за послуги кредитодавця, включених до загальних витрат за споживчим кредитом при обчисленні реальної річної процентної ставки, і така зміна не може бути визначена на момент обчислення, реальна річна процентна ставка обчислюється на основі припущення, що процентна ставка та інші платежі за послуги кредитодавця залишатимуться незмінними та застосовуватимуться протягом строку дії договору про споживчий кредит.

"Якщо договором про споживчий кредит передбачена змінювана процентна ставка, кредитодавець зобов'язаний письмово повідомити споживача, поручителя та інших зобов'язаних за договором осіб про зміну такої ставки не пізніш як за 15 календарних днів до дати, з якої застосовуватиметься нова ставка. Таке повідомлення має містити підставу зміни розміру процентної ставки, нову процентну ставку та зазначення дати, з якої застосовуватиметься нова ставка", - йдеться у документі.

Цей закон набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування.

Як повідомлялося, нещодавно Кабінет міністрів України затвердив набори харчових продуктів, набори непродовольчих товарів та набори послуг для основних соціальних і демографічних груп населення. У повідомленні, яке додається до тексту постанови, зазначається, що урядовим рішенням збільшено обсяги споживання деяких харчових продуктів (крупи, м'ясо, фрукти), збільшено кількість окремих товарних позицій в наборах непродовольчих товарів (одяг, взуття) і скорочено терміни їх використання. Переглянуті також набори предметів першої необхідності, санітарії та ліки, житлово-комунальних послуг і послуг зв'язку.

Нагадаємо, наприкінці вересня голова Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарева висловила думку, що відновлення повномасштабного кредитування в Україні слід очікувати в наступні роки.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 837 | Додав: adminA | Теги: споживче кредитування, закон, нардепи | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]