Пт, 2024-03-29, 12:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

23:46
Закон про судову реформу президент Польщі пригрозив ветувати
Інші останні Новини Європейського Союзу

Президент Польщі Анджей Дуда не має наміру підписувати закон про судову реформу в його нинішньому вигляді та погрожує накласти на нього вето. Дуда виступає за "розумні" реформи системи юстиції.
Польський президент відмовляється підписувати закон щодо судової реформи

Ухвалений раніше польським парламентом закон про судову реформу відмовився підписувати президент Польщі Анджей Дуда. У вівторок, 18 липня, Дуда заявив, що не підпише ухвалений закон у його нинішньому вигляді й має намір відправити його на доопрацювання. Таке рішення стало несподіваним, оскільки президент зазвичай підтримував політику правлячої партії "Право і справедливість", зазначає інформагенція Reuters.

За словами Дуди, спочатку треба підвищити необхідну в парламенті для затвердження членів Національної судової ради кількість голосів до трьох п'ятих. Саме цей орган обиратиме суддів Конституційного суду країни. Польський президент зазначив, що потрібно проводити реформу в сфері юстиції в країні, утім, робити це слід "розумно".

Минулого тижня Сенат Польщі услід за нижньою палатою парламенту - Сеймом - проголосував за поправки до закону про Національну судову раду і структуру судів. Під час голосування 15 липня, за реформу віддали свої голоси 57 сенаторів, 29 висловилися проти. Утім, щоб закон набув чинності, його ще має підписати президент Анджей Дуда.

Згідно з нововведеннями, Верховний суд країни підпорядковуватиметься міністерству юстиції країни. Судова реформа передбачає, зокрема, надання главі мін'юсту права призначати голів апеляційних та окружних судів самостійно, не радячись із представниками органів правосуддя.

Законом передбачається також припинення терміну повноважень нинішніх членів Національної судової ради і створення в цьому органі двох палат. Майбутніх членів ради обиратиме Сейм. Ці зміни в системі правосуддя різко засудила польська опозиція. Під її проводом відбулися масові акції протесту проти судової реформи.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 729 | Додав: adminA | Теги: президент Польщі, закон про судову реформу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]