Сб, 2024-04-20, 08:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:49
Закон про вибори в об'єднаних громадах 25 жовтня Порошенко підписав
Інші останні Офіційні новини

  Президент України Петро Порошенко підписав ухвалений Верховною Радою в цю п'ятницю, 4 вересня, закон про проведення перших виборів в об'єднаних територіальних громадах 25 жовтня поточного року, повідомляє прес-служба глави держави.

"Президент підписав закон №676-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо організації проведення перших виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", - зазначено в повідомленні.

Згідно з пояснювальною запискою, цей документ приймається з метою узгодження системи представницьких органів місцевого самоврядування з українським законодавством, вдосконалення процедури об'єднання територіальних громад з урахуванням принципів реформування системи місцевих виборів і узгодження процедур проведення перших виборів громад з черговими місцевими виборами 2015 року.

Так, закон вносить зміни до ст. 14, 24 закону України "Про місцеві вибори", ст. 7, 8, 10 закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад".

У разі ухвалення сільськими, селищними, міськими порадами рішення про добровільне об'єднання територіальних громад або у разі відповідного рішення, прийнятого на місцевому референдумі, місцеві голови територіальної громади звертаються до Ради міністрів Криму, обласної державної адміністрації з пропозицією звернутися в Центральну виборчу комісію для ухвалення нею рішення про призначення перших виборів депутатів сільської, селищної, міської ради і що відповідає голови.

Рада міністрів Криму, обласна державна адміністрація впродовж 10 днів з моменту отримання рішення про добровільне об'єднання територіальних громад звертається до ЦВК для ухвалення нею рішення про призначення перших виборів.

Згідно з ухваленими змінами, об'єднана територіальна громада вважається створеною з моменту набуття чинності рішення усіх рад, які ухвалили рішення про добровільне об'єднання або з моменту набуття чинності рішення про підтримку такого об'єднання на місцевому референдумі.

Ухвалений закон передбачає, що ЦВК може ухвалити рішення про призначення перших виборів сільських, селищних, міських голів громад і депутатів відповідних місцевих рад на 25 жовтня.

Водночас виключена запропонована в законопроекті норма про те, що Кабінет Міністрів ухвалює рішення про створення об'єднаних територіальних громад і звертається до ЦВК щодо призначення в них перших виборів.

Як повідомлялося, Верховна Рада сьогодні, 4 вересня, ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". За це рішення проголосували 227 народних депутатів із 299, зареєстрованих у сесійній залі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 16185 | Додав: adminA | Теги: закон, вибори в об'єднаних громадах 25 жов, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]