Пт, 2024-03-29, 12:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:31
Закон, що вимагає декларації від антикорупционерів Freedom House засудив
Інші останні Кримінальні новини

Міжнародна організація Freedom House розкритикувала новий український закон, що вимагає від активістів-антикорупціонерів подавати е-декларації.

Про це йдеться у заяві на сайті FH.

"Введення в Україні нав'язливих вимог щодо обов'язкової звітності антикорупційних активістів та неурядових організацій підриває їхню роботу, яка має вирішальне значення для відновлення довіри населення до влади", - цитуються в заяві слова директора євразійських програм Freedom House Марка Берендта.

"Нові вимоги захищають політиків, які незадоволені пильною увагою громадськості, і дає їм можливість обмежувати тих, хто займається антикорупційними розслідуваннями", - додає він.

Крім того, йдеться у заяві, новий український закон про зміни в е-декларуванні порушує стандарти Ради Європи, які забороняють довільне і дискримінаційне втручання в незалежну діяльність громадянського суспільства.

Як повідомлялося, в понеділок, 27 березня, президент Петро Порошенко підписав закон, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані подавати електронні декларації. Голова держави пояснив, що мусив так зробити, оскільки цей закон має основною метою позбавити військових клопоту заповнювати електронні декларації.

Але президент пообіцяв створити робочу групу за участі депутатів Ради представників громадських організацій та АП, яка передивиться правки до закону, що зобов'язують громадські організації декларувати статки.

Як відомо, 23 березня Рада скасувала необхідність подачі електронної декларації військовослужбовцями контрактної форми служби і мобілізованими військовими. Цим же законом парламент зобов'язав членів громадських антикорупційних організацій і кандидатів в депутати і президенти подавати електронні декларації.

На це відреагувала світова спільнота. Брюссель заявив про неприпустимість норми, за якою антикорупційні активісти та їх контрагенти мають подавати е-декларації. З протестами щодо схваленого Києвом законодавства також публічно виступили представники Великої Британії, США та Канади.

Також проти деяких норм закону виступила міжнародна громадська організація по боротьбі з корупцією Transparency International.

Одна з підстав для критики – те, що ці зміни суттєво ускладнюють роботу антикорупційних активістів, примушуючи інші організації відмовлятися від співпраці з ними.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 724 | Додав: adminA | Теги: декларації, закон, Freedom House, антикорупционери | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]