Пт, 2024-03-29, 14:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:22
Замгенпрокурора йде у відставку: корупція і свавілля. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Заступник генерального прокурора України Віталій Касько заявив, що написав рапорт про звільнення, передає Інтерфакс-Україна.

"Я вирішив звільнитися з прокуратури, ось мій рапорт", - заявив він на прес-конференції в Києві в понеділок, 15 лютого.

Касько припускає, що після свого звільнення з ГПУ справа "діамантових прокурорів" почне розвалюватися

"Керівництво прокуратури остаточно перетворило її на орган, де панує кругова порука, а будь-яка спроба змінити цю ситуацію всередині прокуратури одразу і показово переслідується", - зазначив Касько.

"Тут працює не право і закон, а свавілля і беззаконня, а ключові позиції в Генпрокуратурі дедалі більше обіймають вихованці послідовників сумнозвісного Пшонки. За ширмою начебто формально реформованого органу ховається опікунство", - сказав він.

Касько заявив, що перед ухваленням рішення порадився з "нашими іноземними партнерами" й отримав підтримку свого рішення.

Касько, який вирішив звільнитися з Генеральної прокуратури України, наголошує, що ГПУ є однією із головних перешкод для приходу в Україну іноземних інвестицій. Він розповів про основні чотири моменти щодо результатів реформи у Генеральній прокуратурі.

"На сьогоднішній день Генеральна прокуратура України стала, по-перше, гальмом реформ і системи кримінальної юстиції в цілому. По-друге - розсадником корупції. По-третє - інструментом політичного тиску. І по-четверте - однією із головних перешкод для приходу в Україну іноземних інвестицій", - наголосив Касько.

У зв`язку з цим він заявив, що реформа прокуратури, яку починав Давид Сакварелідзе, провалена.

"Місцеві прокуратури не оновлені. Жодного зовнішнього кандидата генпрокурор не призначив керівником місцевої прокуратури. Прокурорське самоврядування двічі відкладалося і наразі не створене. Не забезпечена процесуальна незалежність прокурора, і, як наслідок, прокуратура залишається за своєю суттю радянською, ієрархічною і вкрай корумпованою", - вважає Касько.

Він сказав, що генеральний прокурор Віктор Шокін ще не знає про його відставку, рапорт про яку подасть йому одразу після цього брифінгу. Касько також заявив, що займатиметься адвокатською практикою й експертною діяльністю.

Касько обіймав посаду заступника генпрокурора з травня 2014 року.

Нагадаємо, у кінці літа 2015 року повідомлялося, що на Каська поклали повноваження щодо протидії корупції в країні.

"Відтепер весь комплекс питань щодо запобігання та протидії корупції, розслідування злочинів, вчинених службовими особами, які займають особливо відповідальне становище в державі, покладено на заступника Генерального прокурора України Віталія Каська", - йдеться в повідомленні.

Касько припускає, що після свого звільнення з ГПУ справа "діамантових прокурорів" почне розвалюватися

Віталій Касько не виключає, що після свого звільнення справа "діамантових прокурорів", а саме: стосовно колишнього заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця, заступника начальника Головного слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна та громадянина Валерія Гібаленка почне розвалюватися.

"Перша серйозна спроба побороти корупцію і кругову поруку у самій прокуратурі призвела до протилежного результату - до переслідування тих, хто наважився це зробити. Проте, незважаючи на шалений тиск, ми виконали свою обіцянку. Слідство у справі за звинуваченням у хабарництві так званих "діамантових прокурорів" було завершено нами у листопаді минулого року, і 4 січня 2016 року було направлено до суду для розгляду по суті", - сказав Касько.

Водночас Касько зазначив, що як тільки, нещодавно у лютому, Корнійцю було оголошено нову підозру у вчиненні вимагання за обтяжуючих обставин (мова про вимагання і отримання щомісячно коштів зі "сміттєвого бізнесу" у власника компанії "Ніколсан", а пізніше – "віджимання" цього підприємства), Віктор Шокін видав наказ, яким ліквідував слідче управління генінспекції, забравши усі повноваження, позбавивши змоги довести справу "діамантових прокурорів" до кінця.

"Після цього, за кілька днів, за штат вивели і прокурорів генінспекції. А на підході у нас були ще два цікавих кримінальні провадження по Корнійцю. Одне з них - щодо незаконного збагачення, де вже зараз встановлено, що кошти, які сплачувались за навчання Анастасії Корнієць у Лондоні у 2011-2014 роках, становили понад 140 тис. фунтів стерлінгів, тобто понад 200 тисяч доларів США...", - заявив Касько.

Інша справа стосувалася джерел походження вилучених у Корнійця діамантів.

"Сліди від яких, імовірно, ведуть до вчинення ще одного злочину", - сказав Касько.

"Не виключено, що після мого звільнення ці провадження почнуть активно розвалюватися. На жаль, останнє рішення судів у справах щодо Іванющенка - красномовне підтвердження того, що у ГПУ це виходить найкраще", - сказав Касько.

Нагадаємо, на початку липня 2015 року за підозрою у вимаганні хабара в особливо великих розмірах були затримані колишній заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць і заступник керівника ГСУ Генпрокуратури Володимир Шапакін. При обшуку у них були знайдені великі суми грошей, а також діаманти.

Раніше Касько заявляв, що за нормальних обставин вирок у справі "діамантових прокурорів" має бути вже у першій половині 2016 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 761 | Додав: adminA | Теги: корупція і свавілля, замгенпрокурора, відставка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]